به گزارش خبرنگار وب دا، در ابتدای این نشست قائم مقام وزیر بهداشت در استان و رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام ضمن خیرمقدم به معاون امور اجتماعی وزیر بهداشت و همراهان وی گفت: معضل های سلامت محور زیادی چون طلاق، خودکشی، حاشیه نشینی، اعتیاد، بیکاری بخش عمده ای از استان ایلام را درگیر کرده و این آسیب ها از مهمترین دغدغه های استان است.
دکتر علی دل پیشه ادامه داد: با تاسیس مرکز تحقیقات آسیب های اجتماعی توسط دانشگاه علوم پزشکی بخشی از معضل های اجتماعی استان مورد تحقیق و ریشه یابی قرار بگیرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه هنوز هم آثار دوران جنگ و پیامدهای منفی پس از آن در استان قابل مشاهده است، تاکید کرد: جنگ تحمیلی و کمبودهای زیرساختی، عمرانی و فرهنگی پس از آن تاثیرهای عمیق منفی روحی، جسمی، فرهنگی و اجتماعی بر مردم این استان داشت که هنوز هم آثار این تبعات قابل لمس است که انتظار می رود وزارت بهداشت در بعد سلامت و بهداشت توجه ویژه ای به مردم این استان داشته باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام در ادامه با اشاره به موضوع حساس اربعین و میزبانی استان ایلام و همچنین رسالت حوزه سلامت در این خصوص افزود: رویداد اجتماعی سیاسی و مذهبی اربعین وظیفه بهداشتی و درمانی دانشگاه علوم پزشکی را برای حفظ و تامین سلامت زائران سنگین تر کرده است.
دکتر دل پیشه یادآور شد: سال گذشته حدود 80 درصد مردم کشور از مرز مهران عبور کردند که امسال با برنامه ریزی های به عمل آمده مقرر شده که این تعداد به 60 درصد کاهش یابد ولی با توجه به شرایط جغرافیایی استان ایلام نسبت به عراق عمده زائران از مرز مهران تردد می کنند.
وی گفت: در طول 2هفته حدود 2 میلیون نفر به عبارتی چهار برابر جمعیت کل استان از ایلام عبور می کنند که حفظ سلامت این تعداد زائر کار ساده ای نیست و توان و انرژی مضاعفی می طلبد تا خدمات مورد انتظار را به زائران تقدیم کنیم.
دکتر دل پیشه افزود: باتوجه به شرایط نامساعد بهداشت در کشور عراق نگرانی هایی در خصوص ابتلا یا شیوع بیماری های گوارشی و تنفسی زائران ایرانی در مسیر برگشت وجود دارد و برای کاهش یا جلوگیری از مشکلات بهداشتی یک هزار و 200 نفر تیم درمانی در بخش های مختلف وظیفه سلامت زائران را بر عهده دارند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام همچنین در مورد حضور و مشارکت خیرین در بخش درمان هم اظهار کرد: افراد خیر و نیکوکار خوشبختانه همکاری خوبی با دانشگاه در زمینه احداث یا تجهیز واحدهای درمانی دارند و البته با همکاری وزارت نفت هم 16 درمانگاه بهداشتی درمانی در استان ایجاد شده که امیدواریم این مشارکت و همکاری از سوی خیرین و وزارت نفت بیشتر شود.
معاون امور اجتماعی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز به عنوان سخنران بعدی این نشست ضمن ابراز خرسندی از حضور خود در استان ایلام با تاکید بر اینکه سلامت باید جامعه و فرد محور باشد، گفت: همه اقشار جامعه باید در حوزه سلامت مشارکت اجتماعی داشته باشند.
دکتر محمدهادی ایازی خاطرنشان کرد: در صورتی که افراد با تغییر در سبک زندگی دغدغه سلامت خود و دیگران را داشته باشند موجب افزایش سلامت جامعه و کاهش هزینه های درمانی می شوند.
وی با بیان اینکه دولت نیز باید زمینه را برای مشارکت و افزایش آگاهی اجتماعی مردم فراهم کند، افزود: دولت در این راستا از ظرفیت انجمن های مردم نهاد حوزه سلامت و اجتماعی باید بهره می گیرد.
دکتر ایازی یادآور شد: سازمان بهداشت جهانی با توجه به اهمیت سلامت مردم جهان در صدد افزایش آگاهی بخشی جهانی به عموم مردم کشورهای مختلف برای جلوگیری از ابتلا به بیماری های مختلف، تغییر در سبک زندگی آنها و افزایش زیرساخت های سلامت برای مشارکت هرچه بیشتر مردم است.
وی با قدردانی از مشارکت خیرین و مردم در حوزه سلامت در سطح کشور، اظهار کرد: حضور خیرین و انجمن های مردم نهاد در حوزه سلامت و بهداشت اجتماعی باید بیش از گذشته گسترش یابد.
معاون امور اجتماعی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به موضوع مشارکت های بین بخشی و استفاده از ظرفیت های دیگر دستگاه ها اشاره کرد و گفت: دانشگاه های علوم پزشکی و انجمن های مردم نهاد حوزه بهداشت باید برای بهبود سلامت جامعه از توان و ظرفیت دیگر دستگاه های دولتی و خصوصی بهره گیری کنند و به نوعی دیگر دستگاه ها در سلامت جامعه خود را سهمیم و دارای مسئولیت اجتماعی بدانند.
دکتر ایازی تاکید کرد: وجود معضل ها و آسیب های اجتماعی چون طلاق، حاشیه نشینی، مفاسد اخلاقی، خودکشی، بیکاری، اختلالات روانی، اعتیاد و وجود مناطق کمتربرخوردار از مهم ترین دغدغه های مسئولان کشور خصوصا مقام معظم رهبری است و به گفته ایشان باید با کاهش این معضل ها فضای نشاط و امید واقعی در بین مردم تزریق شود و هر فرد ایرانی خود را نسبت به رفع یا کاهش مسائل و آسیب های اجتماعی مسئول بداند.
وی یادآور شد: در همین راستا ستاد پیگیری و پیشگیری از آسیب های اجتماعی در وزارت بهداشت راه اندازی شده است و البته باید موارد و موضوع های مرتبط با ایجاد یا کاهش آسیب ها و معضل های اجتماعی و مسائل بهداشتی در بین مردم فرهنگ سازی شود.
مدیرکل سازمان های مردم نهاد سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز با اشاره به اهمیت نقش سمن های مردم نهاد در حوزه سلامت در مورد بقا و ماندگاری یک سمن گفت: انجمن های مردم نهاد باید از افراد متخصص در حوزه فعالیت خود استفاده کنند.
دکتر مصطفی جمالی افزود: انجمن های مردم نهاد حوزه سلامت با هماهنگی و همکاری با دانشگاه های علوم پزشکی از توانمندی پزشکان و کادرهای درمانی متخصص برای پیشبرد برنامه های خود استفاده کنند و همچنین در انجام برنامه های سلامت محور و ارائه آمار با دانشگاه هماهنگ باشند.
وی یادآور شد: دانشگاه های علوم پزشکی نیز در نشست ها و تصمیم گیری ها از نمایندگان سمن ها استفاده کنند و همچنین آنها را در اجرای پروژه های مشترک یا غیر دولتی سهیم کرد.
دکتر جمالی گفت: سمن ها در حوزه های مختلف باید برای بقا و موفقیت خود باید برنامه و چشم انداز مشخص و ایده آل و نیز مسیری مشخص برای دستیابی به اهداف خود تعریف کنند و دارای عملکردی شفاف و روحیه پاسخگویی به مردم و مسئولان در خصوص برنامه ها و اهداف و اعتبارات مصرفی انجمن باشند.
وی به انجمن های مردم نهاد توصیه کرد: داشتن رهبری واحد و متعهد، انجام فرایندهای نیازسنجی و آسیب شناسی و شناسایی آسیب ها و نقاط قوت، داشتن تنوع منابع مالی، بهره مندی از برنامه های اصولی و علمی، تلاش صادقانه برای جلب مشارکت و حمایت مردم، اجتناب از تبعیض نژادی و قومی، استفاده از ایده ها و نظرات از دیگران از مواردی است که مسئولان و هیات مدیران انجمن های مردم نهاد مد نظر داشته باشند.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام هم در ادامه این نشست ضمن خیرمقدم به معاون وزیر بهداشت گفت: سلامت اجتماعی تنها معطوف به وجود بیماری های جسمانی یا روانی نیست بلکه نبود رفاه اجتماعی و روانی نیز سلامت اجتماعی افراد و جامعه را با چالش مواجه می سازد.
دکتر علی مهرعلیزاده افزود: باوجود رشد شهرنشینی و تلاش برای دستیابی به پیشرفت اما استان ایلام همچنان از معضل کمترتوسعه یافتگی و مشکل حاشیه نشینی رنج می برد و این استان نیازمند اداره جدی برای کاهش مشکلات اجتماعی است.
وی تاکید کرد: باید نگاه مدیریتی دولتی بر جامعه تغییر کند و مردم هم سهمی موثر در مشارکت در بخش های اجتماعی داشته باشند و اجازه و زمینه ورود به طرح ها و پروژه ها را پیدا کنند.
دکتر مهرعلیزاده یادآور شد: مردم باید در سه بخش تدوین، اجرا و ارزیابی طرح ها و برنامه های دولت مشارکت داشته باشند و سمن ها به عنوان نمایندگان مردم به مسئولان و دولتمردان مشاروه های فکری منطقی و قابل اجرا یا کمک های مالی بدهند.
وی ضمن تاکید بر گفت و گو نهادمند و هدفدار با مشارکت مردم و سمن ها و پشتیبانی از ایده های منطقی و قابل اجرای مردم، گفت: باید ضعف ها و مشکلات موجود در این حوزه مرتفع و از ظرفیت وتوان مردمی بیشتر استفاده شود.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام با اشاره به انجمن های مردم نهاد استان ایلام اظهار کرد: این استان از لحاظ کمی دارای 350 سمن با دامنه فعالیت های مختلف است که از لحاظ کیفی نیازمند آموزش و توانمندسازی بهتر هستند.
وی با بیان اینکه سازمان های مردم نهاد که دارای دامنه فعالیت متنوع هستند باید به نوعی در زمینه سلامت و بهداشت اجتماعی نیز ایفای نقش و فعالیت کنند، گفت: حضور این سمن ها برای آگاهی و فرهنگ سازی های عمومی به مردم موجب دستیابی به اهداف و برنامه های اجتماعی سلامت محور و کاهش هزینه های دولتی و فردی در زمینه بهداشت می شود.
مهرعلیزاده در پایان سخنان خود تاکید کرد: برای دستیابی به جامعه ای مطلوب و سالم باید معضل ها و آسیب ها را اولویت بندی کرده و با ترسیم چشم اندازهای کوتاه مدت سه تا پنج ساله و ایجاد شبکه های به هم متصل اجتماعی در صدد رفع یا کاهش مشکلات بود.
مشاور استاندار در امور بانوان و خانواده استان نیز در بخش دیگری از این نشست گفت: با انعقاد تفاهم نامه هایی با دانشگاه علوم پزشکی و بهزیستی استان در صدد توانمندسازی جامعه زنان هستیم و طرح غربالگری سلامت در حوزه زنان و خانواده در دست اجرا است.
کلثوم خلیلوند اظهار کرد: از دیگر برنامه های مختص به زنان و خانواده رسیدگی به مشکل زنان حاشیه نشین و نیز توجه ویژه به آموزش و حرفه آموزی در رشته های مختلف مهارتی برای زنان زندانی در محیط زندان است که در حال اجرا است.
در ادامه این نشست نیز دیگر مسئولان دستگاههای اجرایی استان، مدیران شبکه های دهگانه دانشگاه علوم پزشکی و نمایندگان انجمن های مردم نهاد حوزه سلامت به بیان دیدگاهها، مشکلات، چالش ها و موانع فراروی حوزه خود و راهکارهای مربوط به رفع آنان پرداختند.