سیگار به عنوان دروازه اعتیاد به مواد مخدر محسوب می شود
امتیاز:
مرضیه آزادی در ادامه افزود: علل و عوامل متعددی از جمله رقابت و همچشمی با سایر همسالان، تمایل به خودنمایی، احساس بلوغ، تمایل به یاغیگری در برابر بزرگترها، عدم اطلاع از عواقب وخیم اعتیاد به آن، کنجکاوی، تقلید و ..... در این گرایش موثرند.
وی در ادامه به عوامل تاثیرگذار در مصرف سیگار اشاره کرد و بیان داشت: فشارهای خانوادگی، نبود رابطه صمیمی بین والدین، فقر، در دسترس بودن سیگار و گاهی اوقات قیمت پایین مواد دخانی را از جمله عوامل سوق دادن افراد به سوی مصرف این گونه مواد است و عوامل محیطی اجتماعی همچون تقلید، پافشاری دوستان، تبلیغات سیگار و قدرت نه گفتن در مقابل این فشارها و قدرت تصمیم گیری و عوامل شخصیتی همچون عدم موفقیت تحصیلی، اعتماد به نفس و نگرش غلط در مورد خطرات سیگار از موارد مهم و قابل بررسی در زمینه اعتیاد به سیگار است
کارشناس مسوول سلامت روان مرکز بهداشت شهرستان ایلام تاکید نمود: عوامل خانوادگي و اجتماعي بيشتر از عوامل فردي بر مصرف سيگار در نوجوانان تاثير دارد. مهمترين عوامل مطرح شده شامل سيگار كشيدن اعضاي خانواده، دوست سيگاري، آزادي زياد از حد، دعوا و درگيري در منزل، طلاق والدين، عدم مشورت با والدين ، در دسترس بودن و قيمت ارزان سيگار و كمبود اطلاعات در مورد مضرات سيگار مي باشد
وی خاطر نشان ساخت: بیشتر نوجوانان در این محدوده سنی، در دوره راهنمایی و متوسطه به تحصیل اشتغال دارند. بنابراین ضرورت دارد: والدین، مربیان، مدرسان و همه کسانیکه به نحوی با نوجوانان سر و کار دارند، ضمن آشنایی کامل با روانشناسی دوره نوجوانی، برای پیشگیری از بروز هر نوع رفتار پر خطر، از جمله مصرف سیگار، ضمن الگو بودن، با بالا بردن دامنه شناخت و آگاهی نوجوانان، راه کارهای عملی را به کار گیرند.
مرضیه آزادی تصریح کرد: مصرف سیگار در بین نوجوانان و جوانان، علل و عوامل متعددی دارد. یکی از علل مهم روی آوردن به سیگار، موضوع رقابت و همچشمی با سایر همسالان و همسانان است و این مسئله ای بسیار جالب توجه است.
نوجوانان به دوست نیاز دارند و در محله، فامیل و مدرسه، غالبا عده ای از نوجوانان یک گروه را تشکیل می دهند. تمایل به خودنمایی، محترم بودن، اعتماد به نفس و داشتن تصویری مشابه دیگران برای ورود به گروه، در نوجوانان وجود دارد. احساس بلوغ در نوجوانان، یکی از قویترین انگیزه هایی است که نوجوانان را به سمت اعتیاد می کشاند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: انسان موجودی هدفمند، دارای قوه تفکر و تعقل، آینده نگر، با اراده و مصمم، فعال و مداخله گر در عرصه زندگی است و نه موجودی منفعل و تسلیم شرایط محیطی و ... از این رو به نظر می رسد اگر خانواده، مدرسه، جامعه و .... به نحوی به معرفت و آگاهی نوجوانان و جوانان بیفزایند و زمینه های لازم را برای رشد و بلوغ همه جانبه آنها فراهم کنند، نوجوانان و جوانان کمتر دچار بزهکاری، انجام رفتارهای ضد اجتماعی، مصرف سیگار و .... می شوند.
آزادی یادآوری کرد: با توجه به اينكه عوامل خانوادگي و اجتماعي در شروع مصرف سيگار بسيار موثر مي باشند، مسئولين جامعه بايستي برنامه هاي مناسبي براي رفع مشكلات خانوادگي و اجتماعي جهت پيشگيري و كنترل مصرف سيگار ارائه دهند