X

اخبار

تاریخ انتشار: شنبه 11 مرداد 1399

  گزارشی از بخش دیالیز بیمارستان شهید مصطفی خمینی

امتیاز: Article Rating

✅ به اتفاق مدیر بیمارستان و جمعی از همکاران در ساعت 9 صبح وارد بخش دیالیز بیمارستان شهید مصطفی شدیم. سالنی پر از تخت های اشغال شده توسط بیمار در ساختماني مجزا و در مجاورت ساختمان اصلي بيمارستان.

✅در اين مركز 21 دستگاه دياليز پيشرفته به بيماران سرويس دهي مي كند. شلوغ و مملو از تخت و تجهیزات و بیمارانی پر از انتظار.
✅ یکی دستش را زیر سرش گذاشته و خیره به سقف اتاق نگاه می کند ، انگار دارد خاطرات گذشته را مرور می کند و شاید نگران آینده است. جوانی حدودا 3-32 ساله در طرف دیگر چشمانش را بسته( بعدا که سراغش گرفتم 24 سال داشت) و در تخت بعدی نیز دختری در حالیکه دست مادر را می فشارد مشغول زمزمه کردن چیزی بر لبانش است و تخت بغلش را جویا می شوم ، انگار بیمارش نیامده.
✅ بیماران دیالیزی دردهای ناگفته بسیاری دارند و گذشته از این دردها، رنج های ناخواسته ای در مسیر دیالیز متحمل می شوند که نیاز به کمک و همراهی مسئولان و خیرین دارد. وقتی کلیه به عنوان پالایشگاه بدن وظیفه پاک سازی خون را به خوبی و درستی انجام نمی دهد و مواد زائد در بدن می مانند راهی جز دیالیز برای تصفیه خون و خروج این مواد باقی نمی ماند. بیماران دیالیزی درد بسیاری تحمل می کنند دردهایی ناگفته که تنها کسانی درکش می کنند که بیماری دیالیزی در اطراف شان باشد.
✅ اینجا دیالیز است که بیمارانش مدام باید بیایند و بروند محیطی که پرستاران و پزشکانش جزء اعضای خانواده بیماران این اتاق محسوب می شوند. كادر مجرب و آموزش ديده اين مركز همراه با فضاي آرام محيط دياليز، مناسب براي افرادي است كه نياز به خدمات دياليز به صورت فوري يا مزمن دارند. اين مركز همه روزه (به غير از روز هاي تعطيل) در دو شيفت صبح و عصر و حتی نیمه ای از شيفت شب به ارائه سرويس مي پردازد.

✅ پرسنل و بیماران دیگر با هم آنقدر صمیمی شده اند که در غم و شادی هم شریکند ، محیطی که اگر گرم و سرشار از محبت نباشد ، نمی توان دوام آورد . پرستارانش باید عشق و صبوری و امید به زندگی را به معنای واقعی آموخته باشند تا بتوانند منتقل کننده این فضایل به دوستانشان و همنوعانشان باشند
✅ این فضا همان بخش دیالیز است ، بخشی که بیمارانی خاص را در خود جای داده ، بیمارانی که جریان خونشان و تپش قلبشان با حضور در این اتاق گره خورده است . بیمارانی که هم از لحاظ جسمی و هم روحی بسیار شکننده و حساس اند . بیمارانی که تا آخر عمرشان بیمارستان خانه دومشان است .

✅سرپرستار بخش که بسیار خوش مشرب است می گوید ما بیماران دیالیزی را جزئی از خانواده خودمان محسوب می کنیم چرا که تقریبا" هر یک روز در میان آنها به بیمارستان ما می آیند و از خدمات ما منتفع می شوند و ما سعی می کنیم تا جایی که امکان دارد نیازها و خواسته های آنان را برآورده کنیم
وی در پاسخ به این سوال که چه اقداماتی برای رفاه حال بیماران این بخش که از مشتریان ثابت بیمارستان هستند ، انجام شده است می گوید : تغذیه و رژیم غذائی مناسب برای بیماران دیالیزی اهمیت ویژه ای دارد و بسیاری از این بیماران شرایط مساعد مالی ندارند و به مرکز بیماری های خاص معرفی می شوند تا در آنجا کمک مالی و هزینه ای شوند.
مدیر بیمارستان گفت : آموزش به بیماران درباره رژیم غذائی از اهمیت ویژهای برخوردار است. او ادامه می دهد : این بیماران نه جزء بیماران سرپائی و نه جزء بیماران بستری محسوب می شوند و باید برای آنان یک برنامه ریزی خاص و ویژه ای در نظر گرفت. این بیماران باید از لحاظ روحی مورد توجه ویژه قرار گیرند و همکاران ما در این بخش تمام توان خود را بکار می گیرند تا اوقات خوبی را در زمانی که بیماران در آنجا هستند ، فراهم آورند.
طبق گفته سرپرستار بخش دیالیز حدود 90 بیمار دیالیزی در شهرستان ایلام وجود دارد، بیمارانی که از عوامل ژنتیکی تا عامل بیماری و حتی حادثه سبب شده در راهرو بخش دیالیز بیمارستانی به انتظار بنشینند. بیماران دیالیزی جزء بیماران خاص محسوب می شوند که بخش عمده ای از خدمات ازجمله استفاده از دستگاه های تصفیه خون که از مراکز درمانی دولتی دریافت می کنند، برای آن ها رایگان است.
.
به گفته رئیس انجمن حمایت از بیماران کلیوی: «هر بیمار دیالیزی هفت برابر یک بیمار پیوند کلیه هزینه دارد. همچنین هزینه هر دستگاه دیالیز بین 2 تا 5/2 میلیارد تومان است. تمامی این هزینه ها به جامعه و حوزه سلامت تحمیل می شود. درصورتی که می توان با پیشگیری و افزایش تعداد پیوندها از این هزینه ها جلوگیری کرد. وی می افزاید: «یکی از چالش های ما این است که میلیون ها ایرانی با وجود ابتلا به فشارخون و دیابت از بیماری خود اطلاع ندارند و حتی به آن توجه هم نمی کنند همچنین بسیاری از افراد در معرض ابتلا هستند. همین افراد اگر خودروی شان کوچک ترین صدایی دهد، سریع برای تعمیرش اقدام می کنند درحالی که باوجود علائم بیماری در خود هیچ گونه اقدام و پیگیری برای درمان نمی کنند. بر همین اساس باید به بحث پیشگیری توجه ویژه ای شود. در حوزه دیابت و فشارخون به مرز هشدار رسیدیم و باید برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها اقداماتی انجام دهیم.
آقای نصیری سرپرستار بخش دیالیز در ادامه سخنانش گفت: ارائه خدمات دیالیز مزمن در کشور در همه بخش ها به صورت ۱۰۰ درصد رایگان انجام می شود. بیمار دیالیزی باید علاوه بر دریافت خدمت با استفاده از یک سری داروها و مکمل ها سعی کند که شرایط طبیعی بدن را تا حد امکان حفظ کند. خون این بیماران باید حداقل هفته ای دو یا سه جلسه چهارساعته زیر دستگاه های دیالیز بیمارستان ها تصفیه شود تا مابقی ایام را به صورت تقریبا مناسبی سپری کنند اما صرف استفاده رایگان از تجهیزات بیمارستانی و یا حتی برخی آزمایشات و داروهای رایگان با اینکه کمک بزرگی به این بیماران می کند اما بازهم نمی تواند مشکل این بیماران را برطرف کند چراکه هزینه رفت وآمدها و زمانی که باید برای درمان اختصاص یابد خصوصا برای آن هایی که سرپرست خانواده محسوب می شوند رنج آور است و سبب می شود نتوانند شغل مناسبی داشته باشند.
هرچند برخی از بیماران به سبب هزینه رایگان دیالیز خیال آسوده ای دارند ولی برخی هزینه ها برای پیگیری عمل پیوند و بهبودی می شود مطابق آنچه در گفت و گو با چند بیمار دیالیزی داشتیم سرسام آور است و حالا پدری که به سبب این بیماری دچار ازکارافتادگی هم شده دیگر جای خود دارد. ع.ح ازجمله بیماران دیالیزی است که به گفته خودش از بدو تولد به شکل مادرزادی و ارثی دچار آن بوده و با یک کلیه متولدشده و تا سن ۳۵ سالگی هم با تحت نظر بودن و مصرف داروهای خاص کنترل شده است اما به یک باره کلیه اش از کار می افتد و برای درمان مجبور به دیالیز می شود. حسینی می گوید بااینکه فرزندی ندارد اما بازهم هزینه زندگی اش سرسام آور است هرچند تمام هزینه های دیالیزش رایگان و زیرپوشش ۱۰۰درصدی بیمه است اما به سبب این بیماری، شغلش را از دست داده و دچار از کار افتادگی شده است. می گوید اکنون حقوق از کارافتادگی از بیمه دریافت می کند اما حقوق حداقلی یک میلیونی اش کفاف هزینه ها و آزمایشات تکمیلی برای پیگیری پیوند کلیه اش را هم نمی کند. ا.خ هم جوانی ۲۰ ساله است که با نارسایی کلیه دست وپنجه نرم می کند و از غصه های مادر و رنج پدرش برای بیماریش ناراحت است. او می گوید هفته ای سه جلسه چهارساعته دیالیز می شود و به سبب سمومی که قبل از مراجعه به دیالیز در بدنش است و گرفتگی عضلانی، افت قند و فشارخون بعد از دیالیز و رفت وآمدهایش نمی تواند کار کند. او هم می گوید باآنکه انجام دیالیز رایگان است اما داروهایی که برای پیوند باید مصرف و یا آزمایش هایی که باید انجام شود هزینه های بالایی دارد که بیمه هم آن ها را پوشش نمی دهد. ن.ر که به همراه مادرش به دیالیز آمده، می گوید: مادرم ۶ ماهی می شود که به سبب ازکارافتادگی کلیه که ناشی از تشدید بیماری قند خونش بود، دیالیز می شود. او می گوید: دلم می خواهد مادرم پیوند کلیه شود تا دیگر دردهای دیالیز آزارش ندهند چراکه به سبب بیماری دیابتی که دارد رگ هایش ناتوان است و مدام جای رگ مصنوعی دیالیزش را جابه جا می کنند و این برایش خیلی رنج آور است اما پیوند هم با توجه به شرایط خاص مادرش شرایط خاصی می طلبد.
رحیمی می افزاید: پیوند کلیه خیلی هزینه بر است و آزمایشات و داروهایش هم گران است و از طرفی ماندن در لیست انتظار برای دریافت کلیه خیلی زمان بر است و خرید کلیه از اهداکننده هم چند ۱۰ میلیون تومانی هزینه دارد که متاسفانه او و سه خواهر و بردار دیگرش با آنکه همگی کار می کنند هم نمی توانند از عهده اش بربیایند. او می گوید با آنکه نوبتی مادرشان را به دیالیز می آورند اما زندگی همشان به سبب این بیماری دستخوش تلاطم شده است.
م.م هم مردی ۴۰ ساله است که می گوید: در فهرست انتظار پیوند کلیه هستم و این انتظار سال هاست که بر رنجم افزوده است چراکه در حال حاضر پیوند از دهنده زنده هزینه زیادی دارد و از طرفی هم به سبب هزینه ها و زمان و توانی که این بیماری از او گرفته دچار مشکل مالی شده است. این بیمار سرپرست خانوار می افزاید: همه کسانی که مانند من سرپرست خانوار هستند مطمئنا در رویارویی با چنین بیماری با این مشکل مواجه اند و با توجه به از دست دادن توان کار، علاوه بر رنج بیماری باید ضعف مالی و مشکلات اقتصادی را هم تحمل کنند. به گفته وی وقتی یک بیمار دیالیزی در خانواده ای وجود دارد، انگار تمام اعضای آن خانه بیمار هستند چون دفعات دیالیز و تکرار آن برای اهالی خانواده هم دردسرساز می شود و علاوه بر هزینه های مادی، مسائل روحی و روانی برای بیمار و خانواده او در پی دارد. با توجه به آنچه گفته شد هزینه های پیوند و لیست انتظار برای دریافت کلیه جزء مهم ترین دردهای بیماران دیالیزی است و بعد ازآن مشکلات مادی و روحی و اجتماعی که این بیماران و خانواده های آن ها را درگیر می کند از اهمیت بالایی برخوردار است و به نظر می رسد مسئولان و خیرین می توانند به ویژه برای بیماران سرپرست خانوار تسهیلاتی داشته باشند تا شاید بخشی از درد و رنج این بیماران و خانواده هایشان کاسته شود.از این ها که بگذریم باید اذعان داشت که با توجه به افزایش بیماری های دیابت و فشارخون و عدم درمان و کنترل به موقع آن ها این نگرانی وجود دارد که در سال های آینده با توجه به حرکت کشور به سمت سالمندی همچنین افزایش هزینه های بهداشت و درمان به سبب مشکلات اقتصادی تعداد بیماران کلیوی و دیالیزی از نرم جهانی فراتر رود.
ثبت امتیاز