برنامه ارتقاء کیفیت نان و تاثیر استفاده از نان های حاوی سبوس در سلامت جامعه
امتیاز:
دکتر رسول دشتی در ادامه این مبحث افزود: این نوع بیماریها بعلت تغییر در رژیم غذایی ، کاهش فعالیت بدنی و .....که عمدتا در اثر تغییر در شیوه زندگی ناشی از شهر نشینی و صنعتی شدن است بروز می کند که یکی از مهمترین مداخلات به منظور پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی و عروقی اصلاح رژیم غذایی است. وی بیان نمود: استفاده از مواد غذایی حاوی فیبرها نقش موثری در پیشگیری از ابتلاء به بیماریها ی سرطان روده ، افزیش چربی خون ، افزایش فشار خون ، یبوست وبیماریهای قلبی و عروقی دارد .معاون غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکی ایلام اضافه کرد: فیبرها ترکیباتی هستند که در دیواره سلولهای گیاهان مانند سبزیها ، میوه ها ، سبوس غلات کامل و حبوبات وجود دارند . بر اساس توصیه سازمان بهداشت جهانی میزان فیبر مورد نیاز هر نفر در روز حداقل 30 گرم است تا از ابتلاء به بیماریها مصون بماند که 15 گرم آن بایستی از طریق نانهای سبوس دار و 15 گرم بقیه از طریق مصرف سبزیجات ، میوه جات و حبوبات تامین گردد. دشتی ابراز داشت: با جدا شدن سبوس از گندم درصد بسیار بالایی از املاح معدنی گندم دورریز می شود در حالی که قسمت عمده سبوس گندم شامل مواد معدنی مانند کلسیم ، آهن ، روی و فسفرمی باشد که جهت پیشگیری از پوکی استخوان ، پیشگیری از کم خونی از اهمیت خاصی برخوردارند دکتر رسول دشتی خاطر نشان نمود: گندم بعلت امکان کشت در اکثر نقاط جهان و خواص منحصر بفرد تغذیه ای منبع خوبی از ویتامینهای تیامین ، ریبوفلاوین ،نیاسین ، پیریدوکسین ، توکوفرول ،آهن ، روی ،اسید فولیک و ویتامین E است و کیفیت فوق العاده پروتیین گلوتن به عنوان مهمترین غله در جهان شناخته شده استوی تاکید داشت: از آن جاییکه ویتامینها و املاح در لایه های بیرونی دانه گندم هستند و بخش اعظم این مواد مغذی طی عملیات تولید آرد حذف خواهند شد در نتیجه از کیفیت تغذیه ای آرد کاسته میگردد. این مسئول ابرازنمود: در کشورهای توسعه یافته عموما ویتامینهای گروه ب جهت بهبود ارزش تغذیه آرد به آن افزوده میشوند و غنی سازی آرد را انجام میدهند . در کشور ما هم از سال 1385 به بعد برنامه غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک توسط کارخانجات آرد اجراء شد .