کشتار غیرمجاز دام، سلامت شهروندان را با خطر مواجه می کند
امتیاز:
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام گفت: کشتار غیرمجاز دام و استفاده از آن، سلامت شهروندان را با خطر مواجه می کند.
به گزارش خبرنگار وب دا، دکتر راضی ناصری فر اظهار کرد: در پروسه تهیه، انتقال و کشتار دام و توزیع و مصرف گوشت حاصل کشتار غیرمجاز مخاطرات فراوانی وجود دارد که سلامت شهروندان را به خطر می اندازد.
وی با اشاره به شروع فصل گرما و احتمال افزایش شیوع بیماری های مشترک بین انسان و دام خاطرنشان کرد: عرضه دام بیمار، دام تب دار، دام با تغذیه نامناسب، فروش دام مسن یا ماده به خریداران، خطر آلودگی فردی ناشی از ورود به این مراکز و احتمال آلودگی خود شخص خریدار از مخاطرات ناشی از تهیه دام از مراکز عرضه غیر مجاز می باشد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام با اشاره به اینکه دام های با تغذیه ناصحیح و لاغری مفرط، دام هایی که در حمل و نقل استراحت قبل از کشتار به آنها داده نشده است و یا دام های دارای تب بالا برای کشتار بسیار نا مناسب هستند، تصریح کرد: برخی از دامها به دلیل نگهداری در شرایط بد، وضعیت نامناسب تغذیه و حمل و نقل در زمان عرضه جزو دام هایی هستند که قابلیت کشتار نداشته و لاشه این دام ها علاوه بر کیفیت پایین می تواند زمینه مناسبی برای فساد و انتقال بیماری باشد.
وی در ادامه بیان کرد: در برخی بیماری ها دام ها اصولاً اجازه کشتار ندارند و عدم دقت در این موضوع و عدم معاینه دام قبل از کشتار توسط دامپزشک و کشتار این گونه دامها سبب آلودگی شدید محیط و به خطر افتادن سلامت استفاده کنندگان این گوشت ها می شود.
دکتر ناصری فر با بیان اینکه در سیستم کشتارگاهی دام قبل و بعد از کشتار توسط کارشناسان دامپزشکی معاینه می شود، اضافه کرد: در این چرخه به دام های مبتلا به بیماری هایی نظیر کزاز، هاری، شاربن و... اجازه کشتار داده نمی شود و باید با رعایت اقدامات قرنطینه ای قبل از ورد به سالن کشتار به صورت بهداشتی معدوم و همچنین در برخی از موارد پس از کشتار قسمت هایی از لاشه دام که قابل مصرف نیست توسط بازرسین بهداشتی دامپزشکی ضبط و سپس معدوم می شود.
وی با تشریح این نکته که برخی از بیماریها می توانند در صورت تماس با دام به انسان سرایت کنند و بیماریهای پوستی همچون بیماریهای قارچی و جرب ها می توانند از طریق پوشش خارجی دام و تماس مستقیم با دام به انسان منتقل شوند، اظهار داشت: برخی از بیماریها می توانند در صورت تماس با دام به انسان سرایت کنند،بیماریهای پوستی همچون بیماریهای قارچی و جرب ها می توانند از طریق پوشش خارجی دام و تماس مستقیم با دام به انسان منتقل شوند.
وی ادامه داد: نقل و انتقال غیرمجاز دامها به منظور کشتار، علاوه بر احتمال انتقال بیماری به افراد سالم، می تواند سبب انتقال عامل بیماری دامی از یک منطقه به منطقه دیگر و فراگیر شدن بیماری در منطقه جدید شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در ادامه به تهدیدهای عرضه کشتار غیر مجاز دام اشاره کرد و گفت: تقریبا ۳۰% وزن یک دام پس از کشتار جزو ضایعاتی است که در چرخه مصرف انسانی قرار نمی گیرد ضایعاتی نظیر خون دام، برخی اجزای درونی دام نظیر محتویات شکمبه و... که در صورت دفع نامناسب بهداشتی می توانند علاوه بر از بین بردن زیبایی شهری با ایجاد فساد و بوی تعفن در محیط زمینه تکثیر و تزایدحشرات و حیوانات موذی و موجب انتقال عوامل بیماریزا را به محیط اطراف می شود.
دکتر ناصری فر در پایان به مخاطرات جدی کشتار غیرمجاز دام اشاره کرد و یادآور شد: همچنین خطر گسترش عوامل بیماری زا از طریق پراکنده شدن خون و دفع غیربهداشتی ضایعات دامی، خطر برگشت اجزای غیر خوراکی دام به چرخه مصرف انسانی، خطر خونگیری ناقص دام و در نتیجه جمود نعشی ناقص و کاهش کیفیت و مدت ماندگاری گوشت و بالارفتن درصد فسادپذیری گوشت در اثر آلودگی ثانویه، تغذیه حیوانات ولگرد نظیر سگ و گربه از ضایعات دامی و احتمال انتقال آلودگی از طریق این حیوانات، تغدیه جوندگان موذی از ضایعات دامی رها شده حاصل از کشتار غیر مجاز و درنتیجه کامل شدن چرخه برخی بیماریهای مشترک انسان و دام و تجمع مگس، حشرات و بوی تعفن در محل ذبح غیر مجاز دام از دیگر مخاطرات این نوع کشتار هستند.