اولین نشست علمی آسیب های روانی اجتماعی با حضور مسئولان، متخصصین و دست اندرکاران دستگاههای اجرایی و مراکز تحقیقاتی به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی ایلام برگزار شد.
به گزارش خبرنگار وب دا، در ابتدای این نشست رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام ضمن خیرمقدم به حاضران و شرکت کنندگان اظهار کرد: برگزاری این گونه نشست های تخصصی برای رفع مشکلات و آسیبهای روانی اجتماعی در استان ضروری است ما در زمینه آسیب های روانی اجتماعی که به واسطه آسیب های پیش از دوران انقلاب اسلامی و به واسطه مسائل ناشی از جنگ تحمیلی که بیشترین حجم آسیب متوجه استان ایلام بوده، دچار آسیب هایی شده ایم و در معرض خطرات آن قرار گرفته ایم.
دکتر علی دل پیشه افزود: بیش از شش دهه که از پایان جنگ جهانی دوم می گذرد، محققان هنوز آثار آسیب های روانی اجتماعی که به مردم وارد شده را در حیطه های مختلف مورد بررسی قرار می دهند که نشان از اهمیت تاثیر منفی این آسیب ها در زندگی فردی و اجتماعی آنان دارد.
وی با بیان اینکه استان ایلام دارای بیشترین آمار شهدا و بیشترین تعداد جانباز در کشور نسبت به جمعیت استان می باشد، ادامه داد: ما در استان ایلام به عنوان یک استان جنگ زده باید به بررسی پیامدهای آن بپردازیم چرا که هنوز از آسیبهای روانی اجتماعی حاصل از جنگ تحمیلی هنوز فاصله چندانی نگرفته ایم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام ابراز کرد: عواملی همچون توسعه نیافتگی، وضعیت اقتصادی و پایین بودن سرانه ملی مردم استان نسبت به سایر نقاط کشور و دارا بودن حداقل میزان پایین بودن شاخص های رفاه اجتماعی در کنار عوامل دیگر در بروز آسیب های اجتماعی در استان نقش دارند.
وی خاطرنشان کرد: مراکز تحقیقاتی برای کاهش آثار آسیبهای روانی اجتماعی وظیفه و رسالتی خطیر دارند و با بررسی مشکلات و ارائه راهکارهای لازم و کارشناسی شده باید به کاهش این آسیب ها کمک کنند.
دکتر دل پیشه در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: چراغ راه ما در حوزه کاهش آسیب های اجتماعی، تاکیدات عالمانه مقام معظم رهبری در زمینه این آسیب ها می باشد که روسای سه قوه و مسئولان ذیربط را مکلف نموده اند که هر ۶ ماه یکبار گزارشی کامل و دقیق از آسیب های روانی و اجتماعی ارائه دهند.
وی در ادامه این بحث گفت: این امر نقطه قوت و انگیزه ای بالا برای همه ما در راستای کاهش آسیب های اجتماعی و روانی خواهد بود که ایشان نسبت به آسیب ها اینقدر با حساسیت برخورد می نمایند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایلام با بیان اینکه تشکیل جلسات منظم و هدفدار و بررسی دقیق آسیبهای روانی اجتماعی تا حصول نتیجه مطلوب، رسالت و اولویت دست اندرکاران آن خواهد بود، ادامه داد: ما به عنوان مسئولان و دست اندرکاران حوزه های مختلف به عنوان وظیفه مکلفیم که تمام تلاش خود را در راه کاهش آسیب های روانی و اجتماعی به کار گیریم.
وی اضافه نمود: در مرکز تحقیقات آسیب های روانی اجتماعی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی ایلام تعداد ۱۲ نفر از متخصصین در رشتههای مختلف با درجات مختلف علمی فعالند که فعالیت آنان بر روی آسیب های روانی اجتماعی که در کشور و استان بیشتر مطرح میباشند، معطوف است.
دکتر دل پیشه یادآوری کرد: این مرکز بر روی آسیب هایی همچون طلاق، خودکشی، دیگرکشی، پرخاشگری، اعتیاد و تصادفات جاده ای تمرکز دارد و تاکنون سمینارهای متعددی در این راستا برگزار شده و در آینده با تاسیس مرکز مشاوره در سطح شهر ایلام امکان مراجعه عمومی فراهم می شود.
در ادامه این نشست نیز مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ایلام ضمن خیرمقدم به حاضران اظهار کرد: تلاش و اهتمام مضاعف همگانی برای کاهش آسیبهای روانی و اجتماعی امری ضروری و انکارناپذیر است.
حجت الاسلام و المسلمین سید محمد باقر هاشمی ادامه داد: نباید با شعار به مبارزه با آسیبهای اجتماعی برویم بلکه با برنامه مدون و تحقیقاتی و حاصل تجربه و تخصص علمی در راه کاهش این آسیب ها گام برداریم.
وی خاطرنشان کرد: جزیره ای کار کردن در حوزه آسیبهای اجتماعی توان و انگیزه دست اندرکاران را تباه می کند و رسیدن به نقطه مطلوب و قابل انتظار را ناممکن میسازد.
مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ایلام ابراز کرد: در کنار تحقیقات که در رابطه با آسیب های اجتماعی انجام میشود، دلسوزی و احساس مسئولیت و تصمیمگیری و تصمیمسازی برای پیشگیری و کاهش این آسیب ها امری ضروری و انکارناپذیر است.
حجت الاسلام و المسلمین هاشمی ادامه داد: مباحثی همچون اشتغال، ازدواج و مسکن از مباحثی هستند که عدم تحقق آنان به عنوان هدف ممکن است باعث ایجاد مشکلات و آسیب های روانی اجتماعی در بین افراد گردد. وی افزود: از نظر اسلام و تمام تفاسیر و رساله ها، مهمترین عامل کنترل مسائل روحی، روانی، فردی، اجتماعی و خانوادگی پرهیزکاری است و خداوند بشر را برای دسترسی به آرامش، به تقوا و ملزومات معنوی آن نوید داده است.
در ادامه این همایش نیز معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایلام ضمن خیرمقدم به حاضران و تقدیر از مسئولان و بانیان این نشست تخصصی در رابطه با آسیب های روانی و اجتماعی اظهار کرد: بحث آسیب های اجتماعی از دیرباز مورد توجه بشر بوده و مخصوصاً بعد از گسترش انقلاب صنعتی و گذر از سنت ها و حرکت به سوی مدرنیته شدن این توجه بیشتر به چشم می آید.
دکتر غلامرضا کلوندی ادامه داد: همه این عوامل باعث شده که نیازهایی ایجاد شود و عدم تحقق بعضی از این نیازمندیها به سرخوردگی نوع بشر منجر شده و زمینهساز یکسری آسیبهای روانی اجتماعی از قبیل خودکشی، طلاق، دیگرکشی، پرخاشگری و سایر آسیبها شده است.
وی ابراز داشت: بر اساس رسالت و وظیفه اصلی بهداشت درمان و آموزش پزشکی به عنوان متولی اصلی سلامت جامعه، این سلامت بر مبنای سلامت جسمی و روحی افراد می باشد بنابراین مرکز تحقیقات پیشگیری از آسیب های روانی و اجتماعی به عنوان تنها مرکز تحقیقات در استان در حوزه پژوهش با حضور اساتید مجرب و توانمند فعالیت می کنند.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایلام افزود: انتظار داریم که همکاری و تعامل تاثیرگذار بین حوزه های مختلف و مرتبط با آسیب های روانی اجتماعی بیشتر از گذشته ارتقا یابد و از نقطه نظرات، دیدگاهها و راهکارهای موجود در جهت کاهش آسیب های روانی اجتماعی در سطح استان بهره ببریم.
دکتر کلوندی یادآور شد: تحقیقات باید مسئله محور و مبتنی بر مشکلات جامعه باشد و با توجه به وجود اطلاعات پایه در جامعه در بحث آسیب های روانی اجتماعی، باید از این اطلاعات در جهت کاهش آسیب ها استفاده کنیم.
گفتنی است این نشست علمی و تخصصی در سه قسمت شامل اپیدمیولوژی آسیب های روانی اجتماعی با محوریت خودکشی، دیدگاه های تخصصی آسیب های روانی اجتماعی با محوریت خودکشی و سازمان های مرتبط با آسیب های روانی اجتماعی با محور خودکشی برگزار گردید و در این سه قسمت صاحبنظران حوزه های مختلف به بیان دیدگاهها، نقطه نظرات و راهکارهای خود در رابطه با موضوعات مطروحه بیان نمودند.