X

اخبار

تاریخ انتشار: شنبه 05 مرداد 1398
گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است

  گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است

امتیاز: Article Rating

 

 

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در پانزدهمین اجلاس معاونان فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و در حضور دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت و درمان به صحبت در مورد مسائل مختلف پرداخت.

 

به گزارش مفدا ایلام، دکتر روح‌الله استاک با تبریک انتصاب خانم دکتر لاری به سمت معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت از تلاش‌های صادقانه دکتر فراهانی در دوران مسئولیت خود تشکر کرد.

 

دکتر استاک با ورود به بحث در حوزه فرهنگ، گفت: در حالی که در عصر مدرنیته حوزه فرهنگ به مثابه هنر عالی، حوزه خاصی از جامعه را اشغال کرده بود در دوره کنونی که از آن به عصر پسامدرن یاد می‌شود، فرهنگ به همه عرصه‌های جامعه راه یافته است.

 

وی ادامه داد: در حوزه اجتماعی مشاهده می‌کنید که تمایزات بیشتر از گذشته به صلاحیت‌های فرهنگی وابسته است تا به قدرت اقتصادی یا سیاسی، خصوصاً نظام سلامت که درهم تنیدگی آن با فرهنگ قابل کتمان نیست و اینکه تعریف سلامت صرفاً در جسم خلاصه نمی‌شود و ابعاد روحی، اجتماعی و معنوی را شامل می‌شود گواه این مدعاست.

 

استاک تصریح کرد: خوشبختانه در دوره فعلی وقتی نظام پیشگیری از بیماری‌ها و توجه به سبک زندگی برای کاهش ریسک فاکتورها اولویت وزارت بهداشت شده است نشان‌دهنده وقوف به مسأله فرهنگ است البته چون سکاندار وزارت، از اصحاب فرهنگ و هنر است این موضوع تعجب برانگیز نیست.

 

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایلام با اشاره به طرح ملی کنترل فشارخون بالا، یادآور شد: در این فرصت لازم می‌دانم موفقیت طرح ملی کنترل فشارخون بالا که با کمترین هزینه ممکن به اهداف تعیین شده دست یافت را به وزیر محترم و کارکنان نظام سلامت تبریک بگویم.

 

دکتر روح‌الله استاک با بیان ضعف کار جمعی در فرهنگ ایرانی، اظهار داشت: بسیاری از روشنفکران در سیاست‌گذاری‌هایشان معمولاً از ایده‌هایشان شروع می‌کنند و به سوی واقعیت می‌روند لکن فکر می‌کنم موفقیت حوزه فرهنگ وزارت بهداشت در دولت تدبیر و امید این بود که از واقعیت‌ها به جانب ایده‌ها حرکت کرد، به عنوان مثال یکی از کج کارکردهایی که واقعیت ملموس در فرهنگ ایرانی است ضعف فرهنگ کار جمعی است تا جایی که حتی مقام معظم رهبری هم خواستار برنامه‌ریزی برای حل این معضل شدند.

 

وی ادامه داد: برای حل این مشکل، معاونت‌های فرهنگی در وزارت بهداشت اقدامات عملی مناسبی انجام دادند که راه‌اندازی و تقویت تشکل‌های اسلامی و کانون‌های فرهنگی و هنری و مذهبی، انجمن‌های علمی، نشریات دانشجویی، تشکیل مجامع تخصصی، برگزاری جلسات مستمر، همه و همه برای تقویت کار جمعی در قشر فرهیخته دانشجو بوده است و انتظار ما از مقام عالی وزارت این است که کمک کنند تا این تشکیلات بهتر از گذشته تقویت شود و نارسایی‌های بودجه و عدم همکاری‌ها سبب نشود رغبت برای عضویت در این تشکیلات کاهش یابد.

 

روح‌الله استاک با اشاره به بحث مشارکت دانشجویان در فعالیت‌های فرهنگی هم گفت: یکی دیگر از دل‌مشغولی‌هایی که وجود داشته و دارد مسأله مشارکت دانشجویان و خصوصاً قشر خاکستری است و به غیر از تشکل‌های اسلامی که معمولاً طرفداران دو گفتمان سیاسی را وادار به مشارکت می‌کنند کانون‌های فرهنگی و هنری و انجمن‌های علمی خوشبختانه به صورت نسبی در جلب نظر قشر خاکستری موفقیت‌هایی را داشته‌اند و نیز راه‌اندازی جشنواره‌های فرهنگی و هنری و جشنواره‌های قرآن و اردوهای جهادی و امثالهم نیز در این جلب نظر توفیقات خوبی داشته و موثر بوده‌اند و انتظار ما از مقام عالی وزارت، حمایت معنوی و مادی از این گونه فعالیت‌های فرهنگی، هنری و مذهبی است البته ما هم اعتقاد داریم که برای کارآمد کردن فعالیت‌های نامبرده شده می‌توان در شکل، مکان و محتوای فعالیت‌ها به جهت توسعه فرهنگی دانشگاه‌ها تغییراتی را ایجاد کرد.

 

دکتر استاک در بخش دیگر صحبت‌های خود به موضوع فرهنگ شادی پرداخت و عنوان کرد: یکی دیگر از موضوعات مهم که البته در سخنان وزیر هم نمود فراوانی داشته است موضوع فرهنگ شادی است. مستحضرید که فرهنگ شادی در تولید نشاط یا امید اجتماعی که نوعی چشم‌انداز خوشبینانه و مثبت به روند حرکت و تحولات جامعه در بین تمام گروه‌های اجتماعی است تاثیر بسزایی دارد.

 

وی ادامه داد: همه می‌دانیم که شادی و شاد بودن، امری اکتسابی است که از طریق فرایندهای جامعه‌پذیری و نهادهای اجتماعی مانند خانواده و نهادهای آموزشی و رسانه‌ها به افراد آموخته و انتقال داده می‌شود و ما فکر می‌کنیم که گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است یعنی برای گسترش شادی باید به تحول در زمینه ساختارهای جمعی همچون خانواده، دانشگاه و مدارس و البته فضاهای اجتماعی و سیاست‌های فرهنگی بیاندیشیم.

 

استاک تصریح کرد: شادی، نیازمند فضاهای اجتماعی است که افراد در آن فضاها موقعیت‌های مناسبی داشته باشند، توسعه امکانات تفریحی، فراهم ساختن فرصت‌های مادی و معنوی، گسترش فضاهای فرهنگی و ورزشی و هنری و اردوهای تفریحی لازمه داشتن فرهنگ شادی کارآمد است.

 

دکتر استاک با مثال حوزه ورزش جهت ترویج فرهنگ شادی، گفت: حوزه ورزش، موسیقی و تئاتر از موثرترین نهادها در فرهنگ شادی هستند، ورزش نه تنها از راه تقویت سلامت جسمی مردم، بلکه از راه سرگرمی و نشاط اجتماعی یکی از مهمترین نهادهای موثر در فرهنگ شادی در جامعه امروز است و انتظار ما از مقام عالی وزارت در یک سیاست بلندمدت، کمک به ساخت و توسعه فضاهای فرهنگی و ورزشی در دانشگاه‌ها و خصوصاً در مناطق محروم و آسیب‌پذیر است که انشاءالله به توسعه متوازن در ایران بیانجامد ضمن اینکه حمایت شخص وزیر در نهادینه کردن فرهنگ شادی، شرط موفقیت در سیاست‌گذاری‌ها و اجرای برنامه در این زمینه است.

 

استاک در بخش دیگر صحبت‌های خود بحث هویت ملی را مطرح و عنوان کرد: یکی دیگر از موضوعاتی که مد نظر مقام وزارت است و از موضوعات مهم و مبتلابه جامعه کنونی ماست بحث هویت ملی است و همانطور که می‌دانیم ایران جامعه‌ای در حال گذار و یا در حال توسعه است و در چنین جامعه ای به دلیل فروپاشی نظام‌ها و ساختارهای سنتی نظیر اجتماعات عشایری و روستایی و گسترش شهرنشینی، تحرکات جمعیتی و اجتماعی و تحولات فرهنگی خصوصاً با تأثیر بیش از پیش فضای مجازی، اغلب افراد و خصوصاً جوانان در برابر الگوهای محلی و ملی و جهانی متفاوت و بعضاً متعارض قرار می‌گیرند.

 

وی ادامه داد: در چنین شرایطی، فرد با کنده شدن از بنیادهای سنتی و در شرایط ضعف و یا نبود ساختارهای نوین مدنی یا عدم تشخیص الگوهای مناسب دچار تعارض، سردرگمی و بی خویشتنی می‌شود اما سوال این است که برای رفع این معضل چه کاری باید انجام دهیم و چه کارهایی نباید انجام دهیم؟

 

روح‌الله استاک تصریح کرد: براساس تئوری که به مقوله‌بندی شهره است شکل‌گیری و ارتقای هویت ملی در یک فرایند سه گانه شناختی، احساسی و عملی محقق می‌شود منشأ احساس هویت متفاوت است و سرزمین مشترک، دین اسلام، زبان فارسی، پیشینه تمدنی و مفاخر ملی همه از عناصر مهم هویت‌بخشی هستند که بایستی برجسته شوند.

 

معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دین اسلام را از موارد هویت بخش ذکر کرد و گفت: دین اسلام به عنوان دین اکثریت مطلق همه ساکنان ایران زمین، و دینی که در آن به برابری و برادری توصیه شده است همیشه عنصر هویت‌بخش و عامل انسجام اجتماعی و سیاسی بوده است و تاریخ و تمدن پرافتخار ایران که هرگز قابل تقلیل و تاریخ و فرهنگ یک قوم مشخص نبوده، عامل مهم هویت‌بخشی است.

 

وی با انتقاد از سیاست بومی‌گزینی تصریح کرد: یکی از سیاست‌هایی که متاسفانه بحث هویت ملی را تحت تاثیر قرار داد و در چند سال اخیر پیاده شده است سیاست بومی‌گزینی در دانشگاه‌هاست که باعث عدم ارتباط فرهنگی می‌شود و عدم ارتباط فرهنگی و برقرار نشدن گفتمان مستمر فرهنگی بین ساکنان ایران و خرده‌فرهنگ‌ها و گویش‌ها و زبان‌های مختلف، فرهنگ و هویت ایرانی را دچار گسیختگی می‌کند.

 

دکتر استاک در خاتمه صحبت‌های خود و خطاب به دکتر نمکی گفت: ما امیدواریم وقتی آیندگان از دوران صدارت شما در وزارت بهداشت یاد می‌کنند از شما به عنوان متحول‌کننده و نهادینه کننده فرهنگ سلامت در وزارت بهداشت یاد کنند و هرکسی واژه فرهنگ به گوشش خطور کرد ناخودآگاه اسم دکتر نمکی هم در یادش زنده شود.

 

لازم به ذکر است که تنها چهار معاون فرهنگی و دانشجویی ایلام، کردستان، مشهد و اصفهان در حضور وزیر بهداشت صحبت کردند.

تصاویر
  • گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است
  • گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است
  • گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است
  • گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است
  • گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است
  • گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است
  • گسترش شادی مستلزم ایجاد تحول در فرهنگ شادی است
ثبت امتیاز