گفتگوی اصحاب رسانه با دکتر مهتاب شاهماری معاون غذا و دارو و دکتر جمیل صادقی فر معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در کارگروه رسانه در فضای مجازی(تیرماه)
امتیاز:
(قسمت سوم)
گفتگویی که در ادامه آمده پاسخهای معاونین غذا و دارو و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام با اصحاب رسانه و خبرنگاران در رابطه با بیماری کرونا در استان در کارگروه رسانه در فضای مجازی میباشد.
🔶سوال: در خصوص داروخانه ها که از زیرمجموعه های دانشگاه علوم پزشکی میباشند، متاسفانه در تعدادی از آنها مشتری شخصا باید از دستگاه پوز استفاده کند که با توجه به تماس دست تعداد زیاد مراجعین به دستگاه پوز احتمالا این داروخانه ها محلی برای انتشار ویروس هستند، لطفا در این مورد توضیح بفرمایید؟
🔹دکتر شاهماری: اکثر داروخانهها به حاضر به خاطر اینکه صندوق دارند، پول در اختیار صاحب صندوق است و توسط متصدی صندوق هم رمز کارت و هم مبلغ وارد میشود. اگر مواردی از دسترس قرار دادن پول توسط مراجعین مشاهده شود، به معاونت غذا و دارو انعکاس داده شود. هرچند رد و بدل کردن کارت عابر بانک هم میتواند باعث سرایت بیماری کرونا شود، اما ما تاکید داریم که در حین کار از اسپری های ضدعفونی کننده استفاده شود.
اگر در داروخانههای عدم رعایت اصول بهداشتی مشهود است، به معاونت غذا و دارو انعکاس داده شود تا طبق قوانین با متخلفین برخورد شود.
قطعاً نظارت مردم و انتقال اطلاعات در حوزه بهداشت و درمان میتواند بسیار تاثیرگذار باشد و در موارد بهداشتی و در مسائل واحدهای صنفی ممکن است که اصول پیشگیرانه رعایت نشود. بنابراین ما پذیرای این اطلاعات در جهت نظارت بیشتر هستیم و قطعاً در بازرسی هایی که انجام خواهد شد، در شبکههای بهداشتی درمانی همین مسائل مورد تاکید قرار خواهد گرفت.
🔶سوال: با توجه به موج جدید شیوعویروس کرونا، استفاده مردم از الکل بیشتر شده و امروز برای خریدن الکل به یکی از داروخانه ها مراجعه کردم ولی اعلام اتمام موجودی کردند.
آیا برای تامین الکل مورد نیاز مردم تدبیری اندیشیده شده ؟ آیا کمبودی در این زمینه وجود دارد؟
🔹دکتر شاهماری: در مورد محلول ضدعفونی کنندهای که در داروخانه ها عرضه می شود، مشکلی وجود ندارد. ضمن اینکه در بعضی از فروشگاههای معتبر ژلهای ضدعفونی کننده بر پایه الکل بر اساس تصمیمات اتخاذ شده توزیع میشود. اما اگر الکل ۷۰ درجه مورد درخواست باشد، در موارد خاصی در استان بسته بندی برای مصارف بیمارستانی وجود دارد و در مکانهایی همچون بیمارستان که لازم است الکل ۷۰ درجه مصرف شود و مواد افزودنی به دستگاه ها و وسایل آسیب میرساند، الکل ۷۰ درجه در اختیار واحدهای بیمارستانی قرار میگیرد.
محلول ضدعفونی کننده به شکلی که در اوایل شیوع بیماری کرونا توسط معاونت غذا و دارو و با تصمیم گیری ستاد استانی مقابله با کرونا بسته بندی می شد، در حال حاضر توزیع آن در حدود یک ماه است که در داخل داروخانه ها قطع شده اما به لحاظ ارزان بودن این الکل و تقاضای زیادی که در سطح جامعه برای آن وجود دارد، علیرغم وجود سایر انواع؛ حدود ۱۰ هزار لیتر بسته بندی شده که در بین اداراتی که لازم است از این محصول استفاده کنند، تا در حجم بالا تحویل شود.
همچنین این آمادگی را داریم که در سطح داروخانهها در صورت سختتر شدن شرایط و نیاز بیشتر مردم، از این محلولهای ضدعفونی کننده حتماً برای توزیع در روزهای آتی اقدام خواهیم کرد.
🔶سوال: بسیاری از ادارات کارکنان زیادی دارند و رعایت پروتکلهای بهداشتی ممکن است در این ادارات سختتر باشد. این ادارات چه اقداماتی برای سلامت کارکنان خود میتوانند انجام دهند؟
آیا الکل ضدعفونی کننده ساخت کارخانه کمیاگران بدره در حال حاضر الکل تولید میکند؟
🔹دکتر شاهماری: اینکه برخی از ارگان ها مانند بانکها و اماکنی که مجبور به ارائه خدمت هستند کارکنان زیاد دارند، امروز ما در این ارگانها بالغ بر ۱۰ هزار لیتر الکل بسته بندی شده توزیع کردهایم و در روزهای آینده با توجه به وضعیت فعلی تا زمانی که این مشکل برطرف نشود و نیاز به بسته بندی الکل وجود داشته باشد، این پروسه ادامه خواهد داشت.
در کنار این هم محصول الکل کارخانه کیمیاگران بدره مجوز گرفته و قیمت گذاری محصول آن توسط اداره صمت انجام شده که قابل تقدیر است. همچنین شرکت توزیع کننده به ما اعلام شده و قطعاً در روزهای آتی همه شرایط برای توزیع محلول ضدعفونی کننده تولیدی استان در داروخانه ها فراهم خواهد بود و انشالله کارخانه کیمیاگران بدره سریعتر برای این مهم اقدام کند زیرا این مسئله به بخش خصوصی بستگی دارد و ما چندین مکاتبه با این شرکت انجام داده ایم که هر چه سریعتر برای توزیع محصولات در استان اقدام کنند و خوشبختانه مسئولین کارخانه کیمیاگران بدره پیگیر این مسئله هستند.
🔶سوال: با توجه به اینکه در استان ایلام برای بیماران در حال بهبود نقاهتگاهی وجود ندارد، چه تضمینی هست که این افراد ملزم شوند در خانه بمانند آیا نظارتی در این خصوص از سوی دست اندرکاران دانشگاه به عمل می آید؟
🔹دکتر صادقیفر: کل فرایند مدیریت کرونا در اختیار دانشگاه نیست و عمدتاً جایی که ما میخواهیم به هدف برسیم، جایی است که مردم موجب موفقیت فرآیندهای ما می شوند. در ارتباط با قرنطینه تقریباً از ماه گذشته بر اساس پروتکلهای وزارتخانه آن را آغاز کردهایم و افرادی که در قرنطینه قرار می گیرند، علاوه بر دریافت آموزشها مورد پیگیری از طریق تلفنی قرار میگیرند. همچنین تعهدنامه با درج اثر انگشت از بیماران گرفته میشود تا خودشان را ملزم کنند که در قرنطینه قرار گیرند. برخی در قرنطینه به خوبی اصول را رعایت میکنند و برخی هم ممکن است بی احتیاطی کنند. ما از رسانهها درخواست میکنیم که در بین مردم فرهنگسازی کنند تا بیماران در قرنطینه با مسئولیت پذیری بیشتری روزهای قرنطینه خود را سپری کنند تا زنجیره انتقال بیماری قطع گردد.
🔶سوال: آیا باتوجه به شیوع بیماری کرونا در استان، ممکن است آزمون استخدامی نهضت سوادآموزی به تعویق بیفتد؟ این آزمون سراسری است. آیا در استان میشود برای کنسل شدن آن تصمیم گرفت؟
🔹دکتر صادقیفر: قبل از اینکه وضعیت استان به حالت هشدار و قرمز در آید، در رابطه با این موضوع از طرف جهاد دانشگاهی مسئله آزمون نهضت سواد آموزی منعکس گردید و همکاران سلامت محیط و کار ما مسئله را بررسی کردند. این آزمون کشوری است و همزمان در سراسر کشور برگزار می گردد و در استانی بود قطعاً آن را به تعویق میانداختیم اما به دلیل سراسری بودن آزمون مجوز برگزاری آن با رعایت تمامی پروتکلهای بهداشتی همراه خواهد بود.
شرکتکنندگان در آزمون باید علاوه بر زدن ماسک، فاصله مناسبی از هم داشته باشند و مجموعه ای از اقدامات بهداشتی از جمله جلوگیری از تجمع، گندزدایی محیط و ... باید در رابطه با آزمون انجام گیرد.
🔶سوال: آیا کافهها که محل تجمع جوانان است و هیچ پروتکلی را رعایت نمیکنند، مشمول محدودیتهای مصوب ستاد استانی مقابله با کرونا نیستند؟!
🔹دکتر صادقی فر: کافهها یکی از جاهایی است که طبق مصوبه ستاد استانی مقابله با کرونا باید تعطیل شوند و انشالله با اینگونه اقدامات روند بیماری در استان نزولی شود.
🔶سوال: آیا پایشی از گروه های پرخطر در معرض ابتلا به ویروس کرونا در استان انجام شده است؟
در محدودیت های اعلام شده گروه حمل و نقل عمومی و تاکسی های درون شهری و حمل و نقل برون شهری محدودیتی اعلام نشده است؟
آیا مدت زمان یک هفته برای محدودیت ها با توجه افزایش سطح شیوع کرونا در استان کافی است؟
🔹دکتر صادقی فر: در حال حاضر سومین دوره غربالگری در استان در زمان شیوع بیماری کرونا توسط دانشگاه در حال انجام است که دور سوم مخصوص افراد پرخطر است. بیش از ۲۹ هزار نفر از افراد پرخطر با اولویت بیماران دیابتی، فشار خونی، سرطانی و.... توسط همکاران ما در سراسر استان غربالگری آنان انجام شده و در سامانه سیب ثبت شده اند.
چیزی که ما مکرراً با آن تاکید میکنیم، حفاظت از همین گروههای پرخطر است و متاسفانه علیرغم همه توجهات، بیش از ۸۰ درصد متوفیان از همین گروههای پرخطر هستند. بیماران پرخطر در بسیاری از مواقع به خوبی اصول بهداشتی را رعایت کردهاند اما سایر اعضای خانواده به دلیل بی احتیاطی ویروس را به آنان منتقل کرده اند. از دیگر گروههای پرخطر مادران باردار هستند که در استان بیش از ۴۵۰۰ نفر مادر باردار داریم که خوشبختانه خدمات را به خوبی دریافت کردهاند و جزو استانهایی بوده ایم که مراقبت ارزشمندی از این گروه پرخطر داشتهایم و خوشبختانه در این گروه تاکنون مرگ و میر نداشتهایم.
همچنین در ارتباط با حمل و نقل درون شهری و برون شهری مشکلاتی وجود دارد که در جلسات ستاد استانی مقابله با کرونا بر روی آن تاکید شده و ناوگان حمل حمل و نقل قطعاً باید رانندگان و مسافران از ماسک استفاده کنند و با ۵۰ درصد ظرفیت کار کنند.
ما پروتکلهای مربوطه را در مورد حمل و نقل را ارائه کرده ایم و امیدواریم که توسط رانندگان و مسافران رعایت شود. در ارتباط با کافی بودن تعطیلی یک هفتهای و محدودیتهای مربوطه باید صبر کنیم و نتیجه آن را ببینیم.
🔶سوال: آرایشگاههای زنانه طبق مشاهدات مردمی در این وضعیت قرمز استان فعالیت میکنند.برای اینها محدودیت قائل هست یانه؟
🔹دکتر صادقی فر: آرایشگاههای زنانه به مدت یک هفته شامل محدودیت خواهند بود اما آرایشگاههای مردانه به دلیل اینکه در خیابانها و جاهایی قرار دارند که امکان باز بودن درب و پنجره وجود دارد، معمولاً از آرایشگاههای زنانه خطر ابتلا به کرونا در آنان کمتر وجود دارد. به خاطر همین مسئله ما محدودیتها را اعمال کرده ایم و انشاالله رسانهها به افرادی که در این شرایط قرمز بودن وضعیت استان از خدمات ارایشگاهها میخواهند استفاده کنند، اعلام خطر کند.
🔶سوال: چرا در اکثر ادارات باحداکثر نیروی انسانی که بعضا در هر اتاق بیش از دونفر نیرو وجود دارد ودر معرض شدید مبتلا به کرونا هستند از طریق مدیران دستگاه هیچ اقدامی صورت نمیگیرد؟ آیا ادارات اقدامی در جهت محافظت از کارکنان خود در برابر کرونا دارند؟
🔹دکتر صادقی فر: در ارتباط با ادارات میپذیریم که یکی از مناطق خطرناک شیوع کرونا ادارات هستند. دو موضوع از سه ماه پیش در دستور کار ادارات توسط ستاد ملی کرونا قرار گرفته که شامل این است که ادارات باید برای سلامت کارکنان خود برای تهیه ماسک و سایر اقلام بهداشتی هزینه کنند و در اختیار پرسنل قرار دهند.
همچنین پروتکلهای بهداشتی در مورد ادارات را به تمام ادارات سطح استان فرستادهایم. نکته دیگر اینکه افراد مبتلا باید به مدت ۱۴ روز در محل کار حضور نداشته باشند و در صورت تست منفی بیماری به سر کار خود برگردند. نکته بعدی اینکه افراد آسیبپذیر شامل افراد دارای بیماریهای زمینه ای و مادران باردار و مادران دارای فرزندان خردسال این اجازه را دارند که از طریق دورکاری یا مرخصی به آنان کمک شود. این امر در برخی از ادارات به خوبی رعایت میشود مثلاً اداره زیرساخت ارتباطات در جهت کمک به پرسنل خود حتی تست افرادی که منفی است و علائم خفیف بیماری را دارند، از طریق دورکاری انجام خدمت می کنند. این امر بسیار ارزشمند است که مدیر هم به فکر سلامت پرسنل درگیر بیماری و هم سایر پرسنل می باشد. مثلا ما در مرکز بهداشت استان به افراد پرخطر دورکاری دادهایم و در سطح اداره هم پروتکلهای بهداشتی در معرض دید کارکنان قرار دارد.