پیام معاون بهداشتی دانشگاه و رئیس مرکز بهداشت استان به مناسبت روز هوای پاک
امتیاز:
دکتر جمیل صادقی فر، معاون بهداشتی دانشگاه و رئیس مرکز بهداشت استان به مناسبت ٢٩ دی ماه، روز هوای پاک پیامی به شرح ذیل صادر نمود.
متن پیام بدین شرح است:
توسعه صنعت و استفاده بی رویه از سوخت های فسیلی از موثرترین عوامل ایجاد آلاینده ها در هوا می باشد. کیفیت پایین هوا به دلیل بالاتر بودن سطوح آلودگی نسبت به محدودیتهای تعیین شده در دستورالعملهای کیفیت هوای سازمان بهداشت جهانی چالشی مهم در زمینه توسعه پایدار برای همه کشورها، به ویژه در شهرها و مناطق شهری در کشورهای در حال توسعه است. لذا لازم است صرف نظر از جغرافیا، وضعیت اقتصادی و وضعیت اجتماعی، اطمینان حاصل شود که هوای پاک در دسترس همه است و این امر به اقدامی قاطع، فوری و جهانی نیاز دارد. بهبود کیفیت هوا مزایای سلامتی و زیست محیطی بسیاری به همراه خواهد داشت حال آن که حدود ۹۲ درصد از کل جهان در معرض هوای آلوده قرار دارد که این امر سالانه با تقریباً هفت میلیون مرگ و میر زودرس همراه است و با افزایش بیماریهایی هم چون سرطان ریه، مرگ و میرهای ناشی از حملات قلبی با حدود یک چهارم سهم از کل مرگ ها، زوال عقل، دیابت، مشکلات عصبی و گسترش کووید -۱۹ در ارتباط است. تخمین زده میشود که نرخ مرگ و میرهای ناشی از آلودگی هوا تا سال ۲۰۵۰ افزایشی بیش از ۵۰ درصد داشته باشد. از سوی دیگر آلودگی هوا به دلیل تحمیل تأثیرات منفی بالا بر اقتصاد، بهرهوری کار، هزینههای مراقبتهای بهداشتی، گردشگری و غیره، برای جوامع در بردارنده هزینههای بسیار سنگینی است. از این رو تخمین مزایای اقتصادی سرمایهگذاری روی کنترل آلودگی هوا امری بسیار مهم است حق برخورداری از محیط زیست سالم و هوای پاک از ارکان مهم حقوق جامعه براساس اصل پنجاهم قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی است. کلیه دستگاهها، سازمانها و ارگانهای مرتبط با این امر ملزم به رعایت قوانین، مقررات و الزامات این حوزه در راستای ارتقا مستمر وضعیت محیط زیست بر اساس الگوهای توسعه پایدار میباشند.
تعیین ۲۹ دی ماه روز ملی هوای پاک با شعار " هوای پاک، حقوق عامه، اراده ملی" با هدف برانگیختن حساسیت اقشار مختلف جامعه بوده و با توجه به این امر که رکن اصلی برطرف ساختن معضل آلودگی هوا، مشارکت مردمی و افزایش هماهنگیهای بین بخشی است، این روز میتواند عامل مهمی در مشارکت عمومی و همه جانبه به شمار آید.
لذا نظر به اینکه استان ایلام در گذر از بافت سنتی به صنعتی، با توسعه صنایع نفت و گاز و شهرک های صنعتی در اقصی نقاط استان و افزایش بی رویه وسائط نقلیه موتوری سطح شهرهای استان خصوصاً شهر ایلام که زنگ خطری جهت آلودگی هوای شهری می باشد، می طلبد تا ارگان های ذیربط با همفکری و همراهی همدیگر چارهاندیشی و برنامه ریزی لازم به منظور جلوگیری از افزایش آلاینده های هوا را در دستور قرار دهند.