ساخت یک خوابگاه ۴۰۰ نفره و یک سلف سرویس مرکزی برای دانشگاه مصوب شده است
امتیاز:
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایلام ضمن پاسخ به سوالات حوزه فرهنگی و دانشجویی و ارائه گزارش عملکرد گفت: مجتمع ۲۵ واحدی با پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصدی در حال ساخت است و با پیگیری انجام شده و مساعدت ریاست دانشگاه مصوب شد که به عنوان خوابگاه به کار گرفته شود و امید است منجر به کاهش تراکم خوابگاههای دانشجویان دختر شود.
به گزارش مفدا ایلام، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی ایلام در گفتگو با مفدا ضمن ارائه گزارش عملکرد معاونت فرهنگی و دانشجویی در نیمه اول امسال از مسائل و وظایف این حوزه گفت که شرح این گفتگو را در ادامه میخوانیم.
مفدا ایلام: به شش ماه پیش و زمان تصدی معاونت فرهنگی و دانشجویی گذاری داشته باشیم؛ چگونه این مسئولیت را قبول کردید؟
من حدود ۳۰ سال تجربه کاری در دانشگاه علوم پزشکی را دارم که ابتدای این فعالیت با کارشناسی و در حوزههای مختلف بهداشت، درمان و پژوهش بود. در ادامه تحصیلات و در مقطع دکتری نیز در حوزه پژوهش در مرکز تحقیقات آسیبهای روانی اجتماعی مشغول تدریس و پژوهش شدم اما همیشه نسبت به حوزه دانشجویی، دغدغه و احساس مسئولیت داشتم کمااینکه از سال ۸۵ تا ۸۹ نیز در همین عنوان مشغول به خدمت بودم.
با تغییرات اجرایی در کشور و تغییر تیم مدیریتی دانشگاه ، رئیس دانشگاه درباره پذیرش مجدد این مسئولیت با من گفتگو نمود و پس از گذشت روند معمول، خداوند توفیق خدمت مجدد به دانشجویان و همکاران و اساتید عزیز را به من ارزانی داشت.
ساخت یک خوابگاه ۴۰۰ نفره و یک سلف سرویس مرکزی مصوب شده است
مفدا ایلام: حوزه فرهنگی و دانشجویی وسعت بسیار و وظایف متفاوتی با سایر حوزهها دارد و خصوصیات ویژهای میطلبد؛ نظر شما در این باره چیست؟
حوزه فرهنگی و دانشجویی، با ماهیتی خاص و متفاوت با سایر حوزههای دانشگاه، علاوه بر تأمین اسکان، تغذیه، ایاب و ذهاب، مشاوره، تربیت بدنی، رفاه در حوزه فرهنگی که نقش کلیدی و مهمی دارند انجام وظیفه میکند. از سویی با توجه به رابطه تنگاتنگ این حوزه با رفاه و شادکامی دانشجویان، نیاز به همدلی و محبت بیشتری وجود دارد و بنده نیز در این راستا در کلاسها و نشستهایی که با دانشجویان دارم به عنوان یک معاون به خود نگاه نمیکنم و به عنوان خدمتگزار به این کار افتخار میکنم. همچنین با توجه به حساسیت موجود درباره رفاه سرمایههای این مرز و بوم، نیاز به دقت زیادی وجود دارد که بنده نیز با حساسیت فراوان این مسائل را بررسی و پیگیری میکنم. البته اگر کوچکترین کاری انجام میدهیم انجام وظیفه است انشاءالله که بتوانیم خدمتگزاران خوبی برای این قشر فرهیخته باشیم.
مفدا ایلام: وضعیت معاونت فرهنگی در حوزههای مختلف از ابتدا تاکنون را چگونه ارزیابی میکنید؟ مسئله عمده در این حوزه در سال جاری چه بوده است؟
ماهیت کار این حوزه نسبت به سال ۸۵ که بنده مسئولیت مستقل شدن این حوزه را از معاونت آموزشی برعهده گرفتم بسیار تغییر کرده و وظایف محول شده گستردهتر شده است و بر خود لازم میدانم که از معاون فرهنگی و دانشجویی سابق و تمام معاونین اسبق این مجموعه تشکر کنم.
در دوره جدید و در سال ۱۴۰۱ یکی از مسئلههای مهم ما، بدهیهای مالی باقیمانده از سالهای گذشته بود که خوشبختانه با پیگیریهای انجام شده و پس از هماهنگی با حوزه معاونت توسعه و دفتر معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت و مساعدت دکتر شیراوژن و دکتر شوهانی، این بدهیها به حداقل رسید و تلاش بر این است که بازههای پرداخت را به حداقل برسانیم تا کیفیت کارهای پیمانکاری، کاهش پیدا نکند.
ساخت یک خوابگاه ۴۰۰ نفره و یک سلف سرویس مرکزی مصوب شده است
مفدا ایلام: بسیاری از دانشجویان در رابطه با فضای خوابگاهها گلایههایی دارند یا اظهار میکنند که تراکم جمعیت در خوابگاه زیاد است و از سویی دانشگاه با موانعی روبه رو است؛ به طور کلی، فضای خوابگاه را چگونه ترسیم میکنید؟
کل خوابگاههای در اختیار مجموعه ما ۹ خوابگاه برای دانشجویان دختر و پسر است که شامل ۵ خوابگاه ملکی و ۴ خوابگاه اجارهای است و ماهانه بالغ بر ۲۰۰ میلیون تومان، هزینه اجاره این خوابگاهها است. ۳ خوابگاه دارای فضای خوابگاهی هستند و ۵ خوابگاه دیگر فاقد این شرایط و آپارتمانی هستند و دانشگاه به سوی استفاده از آنها به عنوان خوابگاه رفته است. یکی از خوابگاههای آپارتمانی را برای اولین بار با توجه به فرهنگ متفاوت دانشجویان بین الملل و با توجه به تقاضای خودشان به آنها اختصاص دادیم.
از سالهای گذشته، بدعتی در دانشگاه شکل گرفته که حتی دانشجویان شهرستانهای اطراف هم اسکان داده شده که مخالف آییننامه خوابگاهی است که این مسئله را با مدیر دانشجویی و والدین دانشجویان بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که عدم اسکان این دانشجویان منجر به مشکلاتی میشود؛ از این جهت که استان ما، استان غنیای نیست و نسبت به استانهای برخوردار از نظر شرایط اقتصادی عامه مردم، شرایط خوبی نداریم و با توجه به وضعیت اقتصادی فعلاً دانشجوها را اسکان دادیم و این تراکم ناشی از این امر است. از طرفی مجتمع ۲۵ واحدی با پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصدی در حال ساخت است و با پیگیری انجام شده و مساعدت ریاست دانشگاه مصوب شد که به عنوان خوابگاه به کار گرفته شود و امید است منجر به کاهش تراکم خوابگاههای دانشجویان دختر شود. همچنین در هیئت امنای دانشگاه ساخت یک خوابگاه ۴۰۰ نفره و یک سلف سرویس مرکزی مصوب شده که در حوزه معاونت توسعه پیگیر آنها میباشیم.
ما در کنار دانشجویان هستیم و همهی ما دورههای خوابگاهی را گذراندهایم؛ دانشجویان واقعاً بسیار بزرگوار و نجیب هستند و با همه این شرایط نمیشود بگوییم که اقدامی نمیکنیم؛ وظیفهی ماست تا جایی که امکان دارد شرایط رفاهی را برای دانشجویان فراهم کنیم و امید است دانشجویان همکاری با ما را ادامه دهند و مقداری دوستان مهمانشان را تحمل کنند و باید توجه داشت که یکی از معدود دانشگاههای کشور هستیم که اکثریت دانشجویان متقاضی را اسکان دادهایم.
مفدا ایلام: خوابگاههایی که فرمودید مشکلاتی دارند از جمله امکانات رفاهی، سالن تربیت بدنی، سالن مطالعه و... با توجه به وضعیت فعلی میتوان آنها را برطرف و خوابگاهها را مجهز ساخت؟
طی تابستان، تعمیرات و تجهیزات در خوابگاهها انجام شد منتهی برخی از نیازها هنوز برطرف نشده است. طی مناقصه هفته اخیر، شرکت برنده مشخص شد و قرار بر این است که در اسرع وقت، بالغ بر ۷۰۰ میلیون تومان تجهیزات برای خوابگاهها خریداری شده و به کار گرفته شود و دغدغه دانشجویان به حداقل برسد. بنابر اعلام اداره خوابگاهها تجهیزات لازم شامل کمد، یخچال، میز مطالعه، صندلی و... هستند.
نکتهای که باید خاطرنشان شود این است که حوزه خوابگاهی، حوزه خالی از چالشی نیست و ما نهایت توان خود را به کار گرفتهایم تا جایی که بتوانیم کمبودها را برطرف کنیم تا دانشجویان ساکن با دغدغه کمتری زندگی و از امکانات استفاده کنند و هدف اصلی که تحصیل است مهمترین مسئله آنها باشد.
ساخت یک خوابگاه ۴۰۰ نفره و یک سلف سرویس مرکزی مصوب شده است
مفدا ایلام: درحوزه خوابگاهها، مسئله دیگر، خوابگاه متاهلی است که موانعی از جمله امکانات و فضا دارد آیا در این باره اقدامی شده است؟
بنابر مذاکرات انجام شده، قرار بر این است که دانشگاه، پنج واحد در اختیار ما بگذارد که در صورت اجرایی شدن آن، بلافاصله تجهیز شده و تحویل داده خواهند شد.
از سویی مسئله عدم وجود خوابگاههای متاهلی با توجه به جمعیت و تشویق دانشجویان به ازدواج از طرف وزارت بهداشت به طور جدی در حال پیگیری است و برای دانشگاههایی که خوابگاه متاهلی ندارند، ساخت خوابگاه مدنظر است و این مسئله یکی از اولویتهای ما نیز هست و گفتگوهای اولیه برای احداث یا خرید مکانی به عنوان خوابگاه متاهلی انجام شده است.
از طرف دیگر، اقدام انجام شده اعطای وام مسکن به دانشجویان متاهل است که برای زوجهایی که هر دو دانشجو هستند این مبلغ ۹۰ میلیون تومان و برای زوجهایی که یک نفر از آنها دانشجو باشد ۶۰ میلیون تومان است که با توجه به رغبت جوانان برای استقلال، گزینه مناسب و مورد استقبالی است.
مفدا ایلام: از حوزه خوابگاه عبور کنیم و به سراغ تغذیه که همیشه چالشزا بوده برویم؛ اگر بخواهیم نظر کارشناسی بدهیم چرا دانشجوها به طور معمول از تغذیه ناراضی هستند؟
باید در نظر داشته باشیم که غذای دانشگاه با توجه به پخت جمعی و متعاقباً کاهش کیفیت و تفاوت ذائقهها و فرهنگ تغذیهای گوناگون، مانند غذای مادر نمیشود. تغذیه دانشجویی، دستورالعمل وزارت بهداشت را دارد که علیرغم محدودیتهای مالی، تلاش کردیم معیارهای تغذیه سالم و مناسب را در برنامه داشته باشیم. صبحانه، ناهار و شام از شنبه تا پنج شنبه توزیع میشود.
جهت کنترل کیفیت غذا، حداقل دوبار در هفته محسوس و غیر محسوس از غذای سلف استفاده میکنم و ریاست دانشگاه نیز به صورت سرزده بارها در سلف حضور یافته و این کیفیتسنجی را انجام داده است. با توجه به نظراتی که از دانشجویان و همکاران گرفتم از مهرماه تغییرات مثبتی ایجاد شده منتهی ما همواره به دنبال بهتر شدن هستیم.
ساخت یک خوابگاه ۴۰۰ نفره و یک سلف سرویس مرکزی مصوب شده است
مفدا ایلام: وضعیت تسهیلات دانشجویی به چه صورت است؟
تا جایی که به خاطر دارم ما ۱۱ نوع وام دانشجویی اعم از وام شهریه، وام تامین اجتماعی، وام درمانی تکمیلی، وام دستیاری، وام تولد فرزند برای دانشجویان متاهل، وام ضروری، وام ودیعه مسکن و وام تحصیلی داریم که فرصت ثبت نام در سایت صندوق رفاه دانشجویان وزارت بهداشت تا ۲۱ مهرماه بود که پس از آن صندوق رفاه پس از جمعبندی و تامین بودجه، مبلغ را به حساب دانشجویان واریز میکند و ما بلافاصله اطلاعرسانی خواهیم کرد.
مفدا ایلام: با توجه به حوزه تحصیلی و توجه ویژه شما به دفتر مشاوره دانشجویی و تغییراتی که در آن دادید، آیا اکنون عملکرد آن باب میل شما هست؟
مطابق گفته شما، رشته تحصیلی روی نگرش مدیر تاثیر دارد و یکی از قسمتهایی که در حوزه دانشجویی مرتب پیگیری میکنیم، مرکز مشاوره است. توقعات من از این مرکز زیاد است و انتظار دارم که با این خواستهها پیش بروند. خوشبختانه تغییرات خوبی رخ داده است؛ از اول مهر برای خوابگاههای واجد شرایط، مشاوره برنامهریزی کردهایم و مشاور، حضور فعال دارد. مشاوران منتخب با مدارک تحصیلی معتبر، مورد مصاحبه قرار گرفتند و خودم نیز با آنها ملاقات داشتم، مصاحبه اولیه با این عزیزان انجام و قرارداد بسته شده و در خوابگاهها مشغول شدند. مرکز مشاوره دانشجویی نیز فعال است و برنامههای خوبی را در دست اجرا دارد و تاکنون ۸ نشست خوابگاهی با موضوعات مختلف زندگی دانشجویی و آسیبهای اجتماعی و ۷ کارگاه آموزشی برگزار شده است.
دوره دانشجویی به علت دور شدن از خانواده پدری، استرس آور است، بخصوص ترم اول؛ محلی که دانشگاه برای کنترل این استرس در نظر گرفته، مرکز مشاوره است که خوشبختانه مشاورین مجربی هستند و انتظار میرود دانشجویان عزیز مراجعه کنند. تمام مواردی مراجعه دانشجویان به مرکز مشاوره، محرمانه است و هیچکسی به غیر از مشاور از این موارد اطلاع نداشته و حق ندارد که اطلاع داشته باشد و مشاورین ما صادقانه تلاش میکنند که اگر موضوعی هست حل و فصل نمایند و امیدوارم دانشجویان عزیز از این امکانات استفاده کنند انتظار داریم تعداد مراجعهها بیشتر شود.
مفدا ایلام: درحوزه تربیت بدنی نیز هم در رابطه با امکانات ورزشی هم در رابطه با فضای ورزشی، انتظار دانشجویان بالاست؛ در این حوزه و در طول این شش ماه آیا تغییراتی صورت گرفته یا برنامهای در نظر دارید؟
تربیت بدنی بر سلامت روانی و جسمانی اثر بسیار زیادی میگذارد و دانشجویان ورزشکار معمولاً اعتماد به نفس خوبی دارند؛ اعتماد به نفس خوب در دانشجویان، جنبه پیشگیری هم دارد چرا که آدمهایی که روحیه ورزشکاری دارند معمولاً کمتر دچار آسیبهای روانی میشوند.
خانم بیرامی به عنوان مسئول اداره تربیت بدنی یکی از مدیران فعال و همواره پیگیر هستند. از نظر سرانه فضایی ورزشی، وضعیت خوبی داریم. خوابگاه بوستان یک را اخیرا تجهیز کردهایم که دارای سالن بدنسازی است؛ خوابگاه بوستان سه، سالن ورزشی دارد که در حال تجهیز هستیم. خوابگاه کوثر نیز سالنی اختصاصی برای تربیت بدنی دانشجویان مورد استفاده است. در مجموعه دانشگاهی یک زمین چمن مصنوعی و دو سالن ورزشی و در مجتمع امام علی نیز استخر داریم که برنامهریزی جهت حضور دانشجویان در این اماکن توسط مدیر تربیت بدنی در دست اجراست.
طی جلسه با حوزه تربیت بدنی، برگزاری مسابقات گروهی به صورت لیگ مطرح شد و در حال حاضر لیگ فوتبال را تحت عنوان لیگ سرخ به یاد شهدای زمین فوتبال چوار که در زمان جنگ مورد حمله وحشیانه رژیم بعث قرار گرفت و تعدادی از جوانان این شهر شهید شدند، نامگذاری شد. نظر بر این است که از دانشگاه، شروع شود و در مراحل بعدی به صورت استانی و کشوری برگزار شود.
انتظار از دانشجویان است که از امکاناتی که وجود دارد حتی با وجود مشغله درسی و کارورزی استفاده کنند چرا که این زمان، زمانی طلایی است. در فصل تابستان نیز اعزام دانشجویان را به المپیاد ورزشهای قهرمانی وزارت بهداشت به میزبانی شهرکرد را داشتیم که دستاورد آن یک مدال برنز بود. در پاییز نیز اعزام دانشجویان پسر در سه رشته ورزشی را داریم که امید است بتوانیم در مسابقات پیش رو بهتر از المپیاد شهرکرد باشیم.
ساخت یک خوابگاه ۴۰۰ نفره و یک سلف سرویس مرکزی مصوب شده است
مفدا ایلام: در روز معارفه گفتید که "من بیش از حوزه دانشجویی به حوزه فرهنگی اهمیت میدهم؟" انتظارات نهفته در این جمله چیست؟
همهچیز از فرهنگ شروع میشود و هدف تنها کمیت نیست، کیفیت بسیار مهم تر است. در حوزه فرهنگی بنابر آماری که داریم از زمانی که آغاز به کار کردیم تا پایان شهریورماه حدود ۸۰ برنامه فرهنگی داشتیم و در کنار بسیج دانشجویی ۱۱ کانون فرهنگی فعال و ۱۲ انجمن علمی دانشجویی در حال فعالیت هستند.
یکی از جنبههای قوت برنامههای فرهنگی، هماهنگی بین واحدهای مرتبط است و اگر رصد کنید بین مدیر فرهنگی و دفتر نهاد مقام معظم رهبری ارتباط بسیار دوستانه وجود دارد؛ همچنین بین حوزه مدیریت فرهنگی و تشکلها و کانونهای فرهنگی ارتباط صمیمانه و دوستانه خوبی وجود دارد.
دانشجو باید مطالبهگر باشد و در شورای فرهنگی نیز دید مثبتی نسبت به فعالتهای فرهنگی دانشجویی هست. این دانشجویان، کسانی هستند که در آینده جای ما را میگیرند و امید است بتوانیم در حوزه فرهنگی برنامهها با کیفیت بیشتری انجام دهیم و دانشجو نیز برای ارتقای این کیفیت در کنار ما باشد.
مفدا ایلام: نقل قولی وجود دارد که گفتهاید:"جشنهای ما، جشن نیست." منظورتان از این گزاره چیست؟
در حوزه سلامت روان، همچنان که ما نیاز به مراسماتی مثل ماه محرم، ماه رمضان، ماه صفر، دهه فاطمیه و.. داریم که جز فرهنگ و اعتقادات ماست اگر دقت کنیم و نگاهی به تقویم داشته باشیم، در مقابل آنها، ربیع، میلادها و جشنهای مذهبی و ملی را داریم و نیازمند تعادل هستیم. نمیشود اظهار کنیم که جشن میلاد برگزار باشد اما محتوای آن جشن، شاد نباشد؛ این قابل قبول نیست! زمانیکه مهمان دعوت میکنیم و میگوییم که ایام محرم است، زمینه برنامه باید محرمی باشد و این منجر به برقراری در انجام برنامهها و گرایش دانشجویان برای مشارکت در برنامههای متنوع فرهنگی میشود. در جامعه و بخصوص در میان دانشجویان همچنان بر اساس اعتقاداتی که داریم نیاز به مراسمات شاد هم داریم منتهی در چهارچوب محیط دانشگاهی.
ساخت یک خوابگاه ۴۰۰ نفره و یک سلف سرویس مرکزی مصوب شده است
مفدا ایلام: اگر به شش ماه قبل برگردیم دوباره این مسئولیت را قبول میکنید؟
عقیده بر این است که با توجه به تجربه دهه هشتاد و این شش ماه که در خدمت دانشجویان عزیز بودم فکر میکنم میتوانم مفید باشم. حقیقتا اگر اعتبارات بیشتر در حوزه اختیاراتم بود با توجه به فراهم بودن همه چیز اعم از نیروی انسانی و اساتید بزرگواری که مسئولیت ندارند اما در کنار ما هستند، بهتر از این میتوانستم عمل کنم. بحثی داریم که مقام معظم رهبری هم مکرراً به آن اشاره فرمودند و آن جهاد تبیین است و انتظاری که از مفدا دارم فعالیت بیشتر در این زمینه است تا بتوانید واقعیتها را به این نسل منتقل کنید و در نهایت من یک سربازم و درخدمت دانشجویان عزیز، همکاران و اساتید هستم.
مفدا ایلام: سخن پایانی...
در پایان لازم میدانم از همه همکاران محترم حوزه معاونت فرهنگی و دانشجویی، مدیران محترم، مسئولین واحدها، دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، تشکلها و کانونهای دانشجویی تشکر و قدردانی نمایم و امید است با کارکردمان فعالیتهای سودمندی را ارائه نماییم.