ناسزاگفتن در کودکان، رفتار های اجتماعی آنان را تغییر می دهد
امتیاز:
سمیه باقری در گفتگو با خبرنگار وب دا در خصوص علت های ناسزاگو شدن برخی از کودکان اظهار داشت: بسیاریاز اعمالبچهها از عملکرد والدیننشأتمیگیرد و کودکانرفتارهایپدر و مادر را بهطور ناخودآگاهدرونیمیکنند. رفتارهایدرون فکنیشدهجزو معیارهای نهادینه شدهکودکقرار میگیرند و سپساو مطابقاینمعیارها عملمیکند که این امر بهاینفرآیند همانند سازیمعروف است.
وی افزود:کودکوالدینخود را بهعنواناولین الگوهایزندگیمی پذیرد و چونبهآنها عشقمیورزد و آنانرا سمبل هایی قویمی داند، رفتار والدینبرایاو شاخصو الگو قرار میگیرد.
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی مرکز بهداشت شهرستان ایلام با بیان اینکه گاهیبیندرونفکنییکرفتار و بروز آنفاصلهزمانیوجود دارد، خاطر نشان ساخت: در پاره ای از اوقات کودکگفتاریناپسند را ماهها قبلاز زبانپدر یا مادر شنیده، اما برون ریزیآنامروز صورتمی گیرد. اینمدتبهتشخیصکودکو شرایطاو بستگی دارد کهچهزمان، چگونهو در برابر چهکسیکلامزشترا بهکار برد.
باقری رفتار ناصحیح با کودکان آنان را در مسیر ناسزا گویی قرار می دهند، ابراز داشت: در بعضی خانوادهها، والدینبا فرزندانخود بسیار خصمانهرفتار میکنند و در عینحالآنانرا آزاد می گذارند. آنها خود از حرف هایزشتاستفادهمی کنند و فرزنداننیز آزادند کهاینگونهعباراترا بهکار برند و از نظرتربیتی هیچگونه تدبیریاز طرفوالدینبرایترکاینعادتدر بچهها صورتنمیگیرد.
این کارشناس اضافه کرد: ذکر ایننکتهضروریاستکهچهوالدینحرف هایزشترا بهفرزند خود بگویند و چهدر حضور او در برابر فرد دیگریاینگونهگفتار را بهکار ببرند، کودک ، آنها را میآموزد و بهوقتنیاز بر زبانمیآورد.
وی کلامزشت، ارتباطکودکانبا دوستانو با بچه هایدیگر از دیگر علت هاییادگیریناسزا گفتن در کودکان برشمرد و گفت: بسیاریاوقاتکودکانعاملبدزبانییکدیگرند و در مهد کودک ، مدرسه ، کوچهو هر جایدیگریکهبچهها فرصتبازی و به خصوصدرگیریبا هم را پیدا کنند، ممکناستاینبدآموزیصورتبگیرد.
باقری ابراز نمود: از دیگر عواملبروز بدزبانیدر بچهها ، به کارگیریکلامزشتبهعنوان اعتراضاست. کودکبا بر زبان آوردناینگونهحرف ها اعتراضخود را نشان میدهد که آنها احساسمیکنند فقطبا ادایاینگونهکلماتاستکهتخلیهمی شوند و می توانند نارضایتیخود را نشاندهند.
وی در ادامه سخنان خود همچنین ناسزا گویی در کودکان را عاملی برای خنداندن اطرافیانش در نظر می گیرد، تصریح نمود: گاهیکهکودکخردسالبرایاولین بار از کلماتزشتاستفادهمیکند، موجبخندهو مزاحاطرافیانمیشود. اینگونهبرخورد از همانابتدا برایاو حکمتشویقبهانجاماینرفتار را خواهد داشتو به تدریجبهآنعادتمی کند.
کارشناس ارشد روانشناسی بالینی مرکز بهداشت شهرستان ایلام یادآوری نمود: یکی از نکاتی که نباید به سادگی از کنار آن گذشت، بیان این نکته است که گاهی کودکانبا بر زبان آوردنحرف هایزشتمی توانند بهخواستههایخود برسند بنابراینبدزبانیرا راهیبرایرسیدنبهاهداف خود تلقیمی کنند و در درازمدتجزو رفتار آنانخواهد شد.