دلایل افزایش بیماری تب مالت در بخش «دشت عباس» دهلران
امتیاز:
به گزارش روابط عمومی، سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان دهلران با اشاره به اینکه تب مالت (بروسلوزیس) نوعی بیماری باکتریایی عفونی است، اظهار داشت: این بیماری از حیوان به انسان و بیشتر از طریق شیر، پنیر، سایر لبنیات غیر پاستوریزه و مصرف گوشت خام یا نیم پز منتقل میشود و همچنین باکتری عامل تب مالت میتواند از طریق هوا یا تماس مستقیم با حیوانات آلوده انتقال یابد.
دکتر سعید نصرالهی افزود: میکروب عامل این بیماری که همان میکروب بروسلا است، قابلیت رشد در هر بخش از بدن انسان را دارد و میتواند به اشکال گوناگون خود را نشان دهد و به همین دلیل نام دیگری که برای این بیماری میتوان گذاشت، بیماری «هزار چهره» میباشد و مناطقی که دارای بهداشت عمومی ضعیف و برنامه بهداشت حیوانات خانگی ضعیف هستند، درمعرض خطر بیشتری قرار میگیرند.
وی تصریح کرد: علت افزایش بیماری تب مالت در بخش دشت عباس میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که میتوان به استفاده از لبنیات سنتی غیرپاستوریزه ، ارتباط با دام آلوده، پوشش پایین واکسیناسیون دامها علیه این بمیاری، نزدیک بودن مسافت بخش دشت عباس با شهرستان دزفول جهت انجام مراودات روزمره و فرهنگ منطقه در جهت استفاده از محصولات لبنی سنتی اشاره کرد.
نصرالهی با اشره به اینکه با افزایش این بیماری در شهرستان، هماهنگیهای بین بخشی بین دستگاههای مربوطه و با هدف کنترل و پیشگیری از آلودگی، باید مدنظر کلیهی مسئولین امر قرار گیرد، خاطر نشان کرد: این ارگانها به عنوان دستگاههای حاکمیتی، نقش اثرگذاری در جمعآوری یا نظارت قویتر بر کشتار غیر مجاز دام به ویژه در منطقه «دشت عباس» و برخی از مکانهای عرضه غیرمجاز دارد.
در ادامه سرپرست بیمارستان شهدا دهلران گفت: علائم تب مالت میتواند هر زمانی از چند روز تا چندماه پس از ابتلا به عفونت بروز نماید که این علائم و نشانهها تب، لرز، تعریق، ضعف، خستگی، درد کمر، مفاصل و عضلات و سردرد هستند که مشابه آنفولانزا میباشند.
دکتر غلامرضا منصوری افزود: این علائم میتواند پس از چند هفته تا چند ماه از بین رفته و مجدداً عود کند و در برخی افراد، تب مالت میتواند مزمن باشد و علائم تا چند سال حتی پس از درمان پایدار باقی بماندکه این علائم شامل خستگی، تب، آرتریت و ورم مهره های ستون فقرات است.
وی افزود با اشاره به اینکه تب مالت میتواند به هر عضوی از بدن از جمله سیستم باروری، کبد، قلب و سیستم اعصاب مرکزی اثر بگذارد، گفت: تشخیص تب مالت به ویژه در مراحل اولیه میتواند مشکل باشد، چرا که علائم آن مشابه بیماریهای دیگر از جمله آنفولانزا است و اگر تب به شدت بالا رفت، درد یا ضعف عضلانی یا سایر عوامل خطر بیماری را داشتید یا تب شما پایدار بود به پزشک مراجعه نمایید.
سپس کارشناس بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان (زئونوز) مرکز بهداشت دهلران، اظهار داشت: آمار تب مالت در شهرستان دهلران درسال ۱۴۰۱ و سه ماهه ابتدایی سال جاری روند افزایش داشته است و نیازمند مداخلات عملیاتی جهت کنترل این بیماری میباشد و خوشبختانه در همین راستا اقدامات خوبی انجام شده که انتظار میرود آمار بیماری کاهش یابد.
محمد ابراهیمی تصریح کرد: این بیماری بسیار خطرناک و در عین حال قابل پیشگیری است که علاوه بر آثار زیانبخش در سلامت انسان و جمعیت دامی، موجب خسارات فراوان از جمله سقط جنینهای مکرر، ایجاد ناباروری و کاهش تولید شیر میشود.
کارشناس بیماری های زئونز شبکه بهداشت و درمان دهلران با اعلام اینکه، داشتن اتاق سرد برای نگه داری یک روزه گوشت بعد از ذبح دام برای جلوگیری از بیماریهای دامی امری ضروری است، افزود: مصرف شیر و پنیر غیر پاستوریزه، گوشت آلوده و بستنیهای محلی تهیه شده از شیر خام نیز میتواند در ایجاد آلودگی و ابتلا به بیماری تب مالت موثر باشد.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: در صورت نداشتن دسترسی به فرآوردههای لبنی سالم و بهداشتی، جوشاندن شیر به مدت ۱۵ دقیقه بهترین شیوه از بین بردن عوامل بیماریزا در آن است.
وی در پایان گفت: دامداران باید با مدیریت منابع دامی و واکسیناسیون به موقع دامها، با دامپزشکی شهرستان همکاری کنند چرا که بیماری بروسلوز نقش بسزایی در ضررهای اقتصادی دامداران دارد.