کلاس آموزشی آشنایی با بیماری بروسلوز و تب هموراژیک کریمه کنگو برای دامداران روستای کلاته در شهرستان هلیلان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی، سرپرست شبکه بهداشت و درمان هلیلان ضمن اعلام این خبر گفت: بمنظور اطلاع رسانی مناسب و ارتقای معلومات و اطلاعات دامداران در زمان برخورد با بیماری بروسلوز و تب خونریزی دهنده كریمه كنگو این مدیریت با بهره گیری از توان كارشناسی خود و با همكاری مدیریت دامپزشکی هلیلان اقدام به برگزاری این دوره آموزشی – ترویجی نموده است.
در این دوره در خصوص علائم و عوارض، پیشگیری از ابتلا دام ها به این بیماریها، واكسیناسیون به موقع دام ها، رعایت شرایط قرنطینه ای توضیحات ذیل داده شد و در پایان نیز به سوالات شركت كنندگان پاسخ داده شد.
کارشناس مبارزه با بیماری های واگیر تب مالت را یک بیماری عفونی قابل انتقال از حیوان به انسان دانست که توسط میکروبی بنام بروسلا ایجاد میشود. باکتری مولد این بیماری در بدن دامهای آلوده و تمام تولیدات و ترشحات دام آلوده مانند: فضولات، شیر، ماست، گوشت و پنیر تازه وجود دارد که باعث بیماری درانسان و کاهش شیر و سقط جنین در دام می شود. تب مالت در گوسفند، بز، گاو، خوک و سگ بیمار و آلوده وجود دارد که می توانند در انسان ایجاد بیماری کنند و در ایران گونه های گوسفند و بز مهمترین گونه های مسئول تب مالت در انسان هستند.
علی قدمی گفت: فاصـله کم بین محـل زندگی انسان و نگهداری دام، تماس بدون استفاده از وسائل حفاظت فردی مناسب با دام -مصرف شیر غیر پاستوریزه و سایر فرآورده های لبنی محلی آلوده نظیر پنیر –ذبح غیر بهداشتـی دام- از مهمترین عوامل ابتلاء به بیماری تب مالت در استان هستند.
قدمی در ادامه برای پیشگیری از تب مالت توصیه های بهداشتی را ضروری دانست و گفت: شیر محلی باید بمدت 5 دقیقه جوشانده و بعد مصرف شود و یا سایر فرآورده های لبنی دامی مانند پنیر، ماست و کشک را از آن تهیه نمایید. دامهای خود را با کمک دامپزشکی واکسینه و از سالم بودن تمام خوردنیها و نوشیدنیهایی مثل بستنی ،ساندویچ، شیرپاکتی و که بنحوی در تهیه آنها از فرآورده های دامی مثل شیر، گوشت و استفاده شده است قبل از مصرف مطمئن شوید و پنیر تازه محلی را به مدت سه ماه در آب نمک نگهداری و بعد مصرف نمایید.
قدمی گفت: در زمان هرگونه تماس با دام خصوصـاً دام های مشکوک به بیماری از دستکش، عینک، کلاه، ماسک و لباس مخصوص استفاده کنید. از کشتارهای محلی دامها، مصرف و فروش شیر و سایر تولیدات دامی محلی غیر بهداشتی و مشکوک در روستاها و شهرها جداخودداری کنید و گوشت و مواد لبنی مورد تایید اداره دامپزشکی و مرکز بهداشت را مصرف کنید.
علی قدمی گفت: روستائیان جنین سقط شده دامهـا، سایر ترشحـات دامی، لاشه هـا و فضولات دامی را در چراگاه ها رها نکنند بلکه با همکاری کارشناسان اداره دامپزشکی دفن نمایند و محل ترشحات را شستشوی کامل نمایند؛ همچنین مواظب باشید ترشحات و تولیدات دامهای مشکوک به بیماری مانند: شیر،گوشت، فضولات، آب دهان از راه چشم، بینی، زخم باز و غیره وارد بدن شما نشود.
قدمی گفت: تب خونریزی دهنده کریمه – کنگو (CCHF) یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است که عمدتاً به وسیله کنه منتقل می شود. راه اصلی انتقال از طریق کنه و عمدتاً از نوع (Hyalomma) است.
وی افزود: حیوانات اهلی بیمار علامت مشخصی ندارند و می توانند ناقل باشند. عفونت درانسان پس از گزش کنه و یا له کردن آن روی پوست، تماس با پوست و لاشه حیوان، خون و ترشحات حیوان آلوده و تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا و حتی به صورت آئروسل ایجاد می شود . به دلیل انتشار ویروس از طریق خون و بافت بیماران، افراد در تماس با آنان به خصوص کارکنان بهداشتی، درمانی و بیمارستانها در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.
قدمی اظهار داشت: بیماری با شروع ناگهانی تب همراه با درد عضلانی و سپس تظاهرات خونریزی دهنده همراه با سابقه گزش کنه یا له کردن با دست، تماس مستقیم با دام و یا بافتهای حیوانات آلوده مشاهده می شود.
وی در خاتمه برای پیشگیری از بیماری تب خونریزی دهنده کریمه – کنگو (CCHF) محافظت در برابر گزش کنه بخصوص توسط کودکان، دانش آموزان و دامداران در هنگام تماس با دام و توجه به اینکه هرگز با دستها اقدام به جدا کردن و یا له کردن کنه ها ننمایند.
قدمی گفت: رعایت پیش سرد گوشت (نگهداری گوشت 24ساعت قبل از مصرف در دمای یخچال)، تعویض لباس پس از تماس با دام و بعد از خروج از محل نگهداری دام، استفاده از وسایل ایمنی فردی شامل کلاه، ماسک، روپوش، چکمه و دستکش لاستیکی در موقع تماس با دام و ذبح دام و استفاده از وسایل حفاظتی در هنگام تماس با بیماران جهت کارکنان بهداشتی، درمانی شامل کلاه، عینک، دستکش، روپوش، گان و پیش بند پلاستیکی را ضروری دانست.