به گزارش خبرنگار وب دا به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه ایلام، دکتر «عبدالنور کردجمشیدی» معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام در ابتدای این میزگرد اظهار کرد: هزینههای درمان همواره یکی از دغدغههای بیماران و خانوادههای آنها بوده و متأسفانه در کشور ما در پارهای موارد هزینههای آن برای خانوادهها زیاد و گاهاً کمرشکن بوده است بهگونهای که رهبر معظم انقلاب همواره تأکید کردهاند که جهتگیری در حوزه سلامت باید به شکلی باشد که خانواده بیمار جز بیماری دغدغهی دیگری نداشته باشند که به نظر میرسد با اجرای این طرح این خواسته محقق میشود.
وی افزود: با اجرای طرح شاهد یک تحول بسیار عظیم در نظام سلامت کشور هستیم و امیدواریم که با اجرای طرح تحت هدایت راهبردی مقام معظم رهبری و تلاش و حمایت دولت تدبیر و امید مشکلات حوزه سلامت مرتفع شود.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام با بیان اینکه اجرای طرح تحول نظام سلامت یکی از مهمترین اقدامات نظام جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب شکوهمند است، ادامه داد: این طرح در هفت بسته از نیمه دوم اردیبهشت آغاز به کار کرده است و تاکنون در ایلام به بیش از 600 هزار نفر مراجعهکننده خدمات درمانی ارایه شده است در حالیکه تعرفهی ویزیت برای هر بیمار 3 هزار تومان بوده است در همین راستا کل اعتباری که در این بخش هزینه شده است رقمی بیش از 2 میلیارد تومان است.
کردجمشیدی دومین بسته اجرایی طرح تحول نظام سلامت را "کاهش هزینههای بستری" اعلام کرد و گفت: بر اساس این بسته بخش کمی از کل هزینه درمان از جیب بیمار پرداخت میشود که این میزان پرداخت برای مراجعهکنندگان شهری 7 درصد و برای بیماران روستایی 5 درصد تعیین شده است و حتی بر طبق مصوبات جدید میزان پرداختی برای بیماران بستری شهری 6 درصد و روستاییها به 3 درصد کاهش پیدا کرده است و در همین رابطه رقمی بیش از 7 میلیارد تومان از محل طرح هدفمندی یارانهها به دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام پرداخت شده است.
وی با بیان اینکه تعداد بیماران بستری شده در بیمارستانهای دولتی با آغاز طرح تحول نظام سلامت تاکنون 23 هزار نفر بوده است و تعداد جراحیهای انجام شده به 14 هزار و 500 مورد رسیده است، اضافه کرد: به عنوان نمونه سهم پرداختی یکی از بیماران بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) از هزینهی 45 میلیونی درمان حدود 2 میلیون تومان بوده و مابقی از محل اجرای طرح تأمین شده است.
این متخصص در توضیح برنامه "ارتقاء سطح کیفیت هتلینگ" به عنوان سومین بسته از طرح تحول نظام سلامت افزود: از ابتدای اجرای طرح تحول نظام سلامت تا زمان حال رقمی معادل 935 میلیون تومان در جهت افزایش سطح کیفی هتلینگ بیمارستانها تخصیص داده شده است.
کردجمشیدی زمان اجرایی شدن بستهی "ترویج زایمان طبیعی" را پانزدهم اردیبهشتماه عنوان کرد و یادآور شد: پیش از اجرای این طرح نه تنها در ایلام بلکه در سراسر کشور بیش از 70 درصد زایمانها به روش سزارین انجام میشدند که این روند با رایگان شدن زایمان طبیعی در اجرای طرح تحول نظام سلامت تا حد قابل توجهی کاهش یافته بهگونهای که 30 درصد از زایمانهای سزارینی نسبت به گذشته کمتر شده و در حال حاضر تعداد زایمانهایی که با سزارین انجام میشوند به زیر 50 درصد رسیده است در تحقق این هدف با پزشکانی که اقدام به تمایل انجام عمل سزارین در خانمهای باردار آنهم در بیمارستانهای خصوصی کند برخورد قاطع صورت خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه تاکنون 460 میلیون تومان در اجرای برنامهی ترویج زایمان طبیعی هزینه شده است، تاکید کرد: بیمارستان کوثر همگام با بیمارستانهای دولتی هزینهی زایمان طبیعی را رایگان کرده است که جای تشکر دارد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام تصریح کرد: طرح تحول نظام سلامت در جهت ماندگاری پزشکان در مناطق محروم اقدام به تقسیم بندی نواحی به صورت منطقهی الف، ب، ج و دال نموده که طبق این تقسیم بندی به پزشکان مقیم در مناطق محرومتر که از امکانات و تجهیزات کمتری برخوردار هستند کارانهی بیشتری تعلق بگیرد بدینلحاظ از زمان اجرای طرح تحول تاکنون 420 میلیون تومان به پزشکان مقیم مناطق محروم پرداخت شده است.
وی با اشاره به این مطلب که اقامت پزشکان برای بیمارستانهای بیش از 74 تختخواب در نظر گرفته شده است گفت: در استان ایلام صرفاً بیمارستان امام خمینی (ره) و شهید مصطفی خمینی (ره) شهر ایلام دارای این شرایط هستند و در حال حاضر بیمارستان شهید مصطفی خمینی (ره) شامل بخشهای اطفال، بیهوشی، قلب و عروق و زنان و همچنین بیمارستان امام خمینی (ره) با بخشهای ارتوپدی، جراحی، بیهوشی و مغز و اعصاب در حال ارایه خدمت درمانی و آموزشی هستند.
کرد جمشیدی ادامه داد: پزشکان متخصص از ساعت 2 ظهر تا 8 صبح روز بعد مقیم بیمارستان بوده و موظف به انجام ویزیت بیماران در کوتاهترین زمان هستند البته با افزودن متخصصین جدید به بیمارستانها امکان استقرار شبانهروزی پزشکان متخصص مقیم فراهم میشود.
کردجمشیدی در ادامه به برنامهی "حمایت از بیماران خاص و صعبالعلاج" که بستهای کامل نیست اشاره کرد و گفت: براساس طرح ابلاغی به دانشگاه علوم پزشکی تمام هزینههای این دست از بیماران که شامل داروهای گران قیمت، خارجی و همچنین تجهیزات و آزمایش است در هنگام تسویه حساب در قالب 10 درصد کل هزینه دریافت میشود که آن مبلغ نیز از طریق بیمهها تامین میشود.
وی روند پرداخت معوقات ریالی پزشکان و نیروی درمانی را از محل اجرای طرح تحول مناسب ارزیابی کرد و افزود: از محل اجرای طرح تحول نظام سلامت قسمت اعظم معوقات به پزشکان پرداخت شده است.
کردجمشیدی یادآوری کرد: در مجموع در روند اجرای طرح تحول نظام سلامت با هفت بسته اجرایی در مرحله نخست تا کنون حدود 20 میلیارد تومان به دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام اختصاص داده شده است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام، ماندگاری طرح را به مردم هماستانی گوشزد کرد و ضمن دعوت آنها به تأمل و حوصله در پیگیری امور درمانی گفت: به دلیل ساختار قدیمی بیمارستانها امکان ارائه خدمات به حجم زیاد مراجعات فراهم نیست به عنوان نمونه اتاق عمل بیمارستان امام خمینی (ره) با 6 تختخواب با 20 مورد عمل در طول روز جوابگوی تقاضای بیماران قبل از اجرای طرح بوده است بود اما پس از اجرای طرح تحول سلامت و افزایش سه برابری تقاضا با همان امکانات تعداد جراحیها به 80 مورد رسیده است در نتیجه بیمارستان جوابگوی کلیهی درخواستهای مراجعهکنندگان نیست که ممکن است طولانی شدن زمان مراجعه تا زمان بستری موجب نارضایتی مردم شود.
وی بر کمی امکانات بخش تاسیسات، تجهیزات و نیروی خدمات تاکید کرد و گفت: یکی از شکایات اصلی همراهان بیمار "عدم رعایت اصول بهداشتی" و "کمبود نیروی خدماتی" است که این مشکل با افزایش تعداد مراجعهکنندگان نمود بیشتری پیدا کرده است این در حالیست که در راستای انجام بهتر طرح مجوز استخدام نیروهای خدماتی به دانشگاه داده نشده است.
کردجمشیدی در اجرای بهتر طرح تحول نظام سلامت به شهروندان توصیه کرد هنگام مراجعه به اورژانس به تشخیص اولیه پرسنل توجه کنند و یقین بدانند در صورت وضعیت حاد بیمار در اولویت اقدامات درمانی توسط کادر و پزشک متخصص قرار خواهد گرفت در غیر اینصورت نیاز به کمی تأمل و گذراندن پروسه درمان توسط تریاژ، پرستار، پزشک عمومی و در نهایت متخصص است، اضافه کرد: با توجه به محیط آلوده و عفونی بخشهای مختلف بیمارستان؛ ملاقاتکنندگان سطح رفت و آمدها را کاهش داده و علاوه بر پایین آوردن سطح توقف در بیمارستان از آوردن کودکان به دلیل ضعف سیستم ایمنی بدن خودداری کنند تا بدینجهت آرامش بر محیط درمان حاکم شده و رسیدگی به بیمار در وضعیت بهتری قرار گیرد.
وی با اشاره به این مطلب که با وجود حساسیتهای موجود بر نحوهی اجرای طرح تحول نظام سلامت از سوی وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام به عنوان مرکز برتر در انجام صحیح و به موقع بستههای طرح تقدیر شده است، خاطر نشان کرد: علت توفیق دانشگاه علوم پزشکی در اجرای طرح این است که مسوولین دانشگاه مردم را خط قرمز خود در اجرای طرح میدانند و در بحث سلامت مردم با هیچکس حتی همکاران و کادر درمان معامله نمیکنند.
این متخصص همچنین در راستای انجام بهتر امور درمانی به راهاندازی دو کلنیک ویژه در ساختمان درمانگاه فرهنگیان واقع در میدان کشوری به دلیل نزدیکی با بیمارستان شهید مصطفی و ساختمان هلال احمر به دلیل برخوداری از امکانات درمانی متناسب با خدمات ارائه شده در بیمارستان امام خمینی (ره) واقع در میدان 22 بهمن اشاره کرد و گفت: در جهت افزایش تعداد ویزیت در کلینیک های دانشگاه و بهرهگیری بیشتر از تجهیزات و امکانات این مراکز در کلنیک فرهنگیان متناسب با کارهای درمانی شهید مصطفی به مراجعهکنندگان خدماتی اعم از زنان، قلب و عروق و داخلی داده میشود اما کلنیک هلال احمر محل رجوع بیمارانی خواهد بود که نیاز به آزمایشگاه، بیهوشی، ارتوپدی و جراحی دارند.
وی در مورد بخش رادیولوژی که طی ماههای اخیر توسط یک متخصص اداره شده است، افزود: در حال حاضر دو متخصص با اقامت در بیمارستانهای امام خمینی (ره) و شهید مصطفی در دو نوبت صبح و عصر در حال خدماتدهی هستند بهگونهای که در هر شیفت به 120 نفر مراجعهکننده خدمت ارایه شده است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام به شروع مرحله سوم طرح تحول نظام سلامت در نیمه دوم مهرماه اشاره کرد و تصریح کرد: به دلیل اهمیت ارزشنسبی خدمات درمانی در ابتدای مرحلهی سوم اقدام به تعرفهگذاری خدمات شده است تا براساس آن هیچ متخصصی وجهی تحت عنوان زیرمیزی چه در بیمارستانهای دولتی و چه در مطبها از مردم مطالبه نکنند و در صورت مشاهده یا گزارش چنین موضوعی به پزشک خاطی تذکر داده خواهد شد و در صورت تکرار یقیناً از پروسهی درمان خارج میشوند.
وی ادامه داد: برخورد با پزشکانی که درخواست هزینهی خارج از چارچوبها تعرفهها دارند در دستور کار روسای دانشگاه علوم پزشکی، رییس نظام پزشکی، گروههای تخصصی سراسر کشور، وزیر بهداشت، وزیر تعاون، نماینده جراحان و نمایندهی بیمه تامین اجتماعی در مرحله سوم طرح تحول نظام سلامت قرار گرفته است البته در رأس این گروهها، نظام پزشکی وظیفهی برخورد با پزشک متخلف را بر عهده دارد.
وی در ادامهی مباحث خاطر نشان کرد: ارجاع بیمار از بیمارستان دولتی به بخش خصوصی توسط پزشک متخصص تخلف محسوب شده و در صورت اطلاع منجر به برخورد شدید با متخصص خواهد شد.
کردجمشیدی ادامه داد: کلیهی پرسنل بیمارستانی موظف به رفتار محترمانه و در چارچوب مقررات تکریم ارباب رجوع هستند و در صورت تخطی از این قوانین و انعکاس به مسوولین با متخلفین برخورد خواهد شد و همچنین براساس طرح تحول نظام سلامت نباید هیچ بیماری برای تهیه دارو، تجهیزات و انجام آزمایش از بیمارستان خارج شود بلکه کلیهی این خدمات از سوی بیمارستان ارائه شود.
وی تعداد جلسات مرتبط با طرح تحول نظام سلامت را برای طرح مشکلات، بررسی و اتخاذ مصوبه درست 22 مورد عنوان کرد و افزود: علاوه بر دانشگاه علوم پزشکی تمام دستگاههای که در زمینهی اجرای طرح تحول در ارتباط هستند در جلسه ملزم به حضور هستند.
این پزشک یادآوری کرد: مشکلات عمده دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام در اجرای کیفیتر طرح تحول نظام سلامت ساختار نامناسب بیمارستانها، کمبود فضای محیطی در بخشهای آیسییو، سیسییو، بخش بستری، اتاق عمل، فضای رفاهی و هتلینگ، کمبود نیروی درمانی متخصص، پرستار و خدمات است البته تزریق 45 متخصص به بیمارستانهای استان در روزهای آتی موجب میشود در حد وسیعی تعداد مراجعهی بیماران به مرکز استان کاهش پیدا کند اما با این وجود در جذب نیروی پرستار، کمکی و خدمات کماکان کمبود داریم.
وی تاکید کرد: طرح تحول نظام سلامت با بخش خصوصی هیچ ضدیتی ندارد و حتی در انجام درمان کیفی بیماران بخش خصوصی را بازوی توانمند خود میداند، اضافه کرد: به دلیل نامحدود بودن طرح تحول نظام سلامت و در جهت توسعه خدمات پزشکی از بخش خصوصی تقاضا شده در صورت وجود فضاهایی همچون بخش ویژه، آیسییو، سیسییو، انآیسییو و اورژانس در قالب قراردادهای در اختیار دانشگاه قرار گیرند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام با منتسب کردن پزشکان به عنوان قشر باهوش و روشنفکر جامعه که سالهای زیادی رنج تحصیل را بر دوش کشیده و در وضعیت فعلی با کمبود نیروی متخصص، کمی امکانات و تجهیزات مشغول کار طبابت هستند بایستی از سوی مردم جنبهی احترام و شأنیت آنها حفظ شود، ادامه داد: در حین مراجعه به مراکز درمانی در صورت اورژانسی بودن یقیناً متخصص جهت انجام معاینات اولیه و تشخیص نهایی بر بالین بیمار حاضر خواهد شد و تعلل در حضور دال بر بیاعتنایی به وضعیت بیمار نیست بدینجهت انتظار نه تنها پزشک بلکه پرستاران و سایر کادر درمان به دلیل تحمل اضطراب و استرس فضای بیمارستان رفتاری شایسته از سوی مراجعهکنندگان است.
کردجمشیدی در پایان سخنان خود یادآور شد: راهاندازی بیمارستان 374 تختخوابی ایلام بیشتر از 80 درصد مشکلات مردم را مرتفع خواهد کرد در این خصوص برای بهرهبرداری بههنگام این بیمارستان در اواخر سال 94 نیاز به همت و حمایت استاندار و دانشگاه علوم پزشکی برای ایجاد تحول در حوزه سلامت است اما در چنین شرایطی که امکانات و تجهیزات در اختیار است اگر مردم با دانشگاه علوم پزشکی همکاری کنند و توصیهها را مورد توجه قرار دهند یقیناً بالای 50 درصد خدمات درمانی قوت میگیرد.
دکتر عسکر صوفینیا رئیس بیمارستان شهید مصطفی خمینی(ره) ایلام در میزگرد طرح تحول نظام سلامت در محل خبرگزاری دانشجویان ایران- ایسنا اظهار کرد: بیمارستان شهید مصطفی یک ساختمان قدیمی با کاربری غیر درمانی بوده است که همین مسئله منجر به بروز مشکلاتی در حوزه مدیریت شده است هر چند اعمال ساخت و سازها و تغییرات موجب شده شکل بیمارستانی به آن داده شود اما کماکان مشکلات وجود دارد البته با وجود این فقدانها در بخشهای قلب و عروق، مغز و اعصاب، کلیهی رشتههای داخلی، عفونی و زنان خدمت ارایه شده است.
رییس بیمارستان شهید مصطفی خمینی استان ایلام با تاکید بر فضای فیزیکی بسیار بد این مرکز درمانی ادامه داد: طرح تحول نظام سلامت یک طرح بزرگ در حوزه درمان است چرا که سالیان زیادی است اکثر پزشکان و حتی مردم آرزوی قطع رابطهی پولی بین پزشک و بیمار را داشتند که خوشبختانه با اجرای طرح این خواستهی پزشکان و مردم بیش از 90 درصد محقق شده است.
وی با اشاره به این که اجرای هفت بسته طرح تحول تا حد قابل توجهی هزینههای درمانی بیماران کاهش یافته است، گفت: مهمترین گزینه طرح انجام تمام خدمات تشخیصی و درمانی در بیمارستان است به این دلیل که قبل از این دارو، تجهیزات و آزمایش توسط بیمار خارج از فضای بیمارستان انجام میشد اما الان این خدمات در محیط بیمارستان به بیمار داده میشود و هنگام ترخیص کلیه خدمات دارویی، تجهیزاتی و آزمایشگاهی در قالب 10 درصد کل هزینه دریافت میشود.
صوفینیا تصریح کرد: از ابتدای طرح تحول نظام سلامت تاکنون 650 مورد زایمان طبیعی در این بیمارستان صورت گرفته که نسبت به سال گذشته در همین ماهها 15 درصد افزایش زایمان طبیعی و 12 درصد کاهش زایمان سزارین داشتهاست بدینصورت در راستای ترویج زایمان سالمتر بایستی فرهنگسازی کرد تا علاوه بر کاهش هزینههای خانوار شاهد افزایش متولدین به روش طبیعی باشیم.
وی با بیان اینکه 9 پزشک مقیم در بخشهای مختلف بیمارستان شهید مصطفی(ره) در حال فعالیت هستند، افزود: این بیمارستان هر ماه بهطور متغییر 15 تا 17 هزار نفر مراجعهکننده دارد از این تعداد به صورت میانگین 2 هزار نفر بستری میشوند که بیشتر بستریها متعلق به بخش زنان و زایمان است با این شرایط راهاندازی کلنیک ویژه فرهنگیان با تعرفههای پایین در بخش اطفال، قلب و عروق، سونوگرافی میتواند به تعداد متقاضی بیشتری با سطح کیفی بهتر خدمت ارایه دهیم.
رییس بیمارستان شهید مصطفی خمینی استان ایلام با اشاره به این مطلب که با اجرای طرح تحول نظام سلامت کارانه و پرداخت مشارکت کادر درمانی از مدت زمان یک و یک و نیم ساله به سه ماه و حتی کمتر رسیده است، خاطر نشان کرد: افزایش حقوق و مزایای پزشکان و از طرفی از بین رفتن ارتباط پولی بین پزشک و بیمار موجب ایجاد انگیزه در بین پزشکان و آرامش خاطر مردم شده است.
صوفینیا در بحث توسعه فضای بیمارستان اضافه کرد: بهرهبرداری از بیمارستان 374 تختخوابی ایلام بخش اعظمی از مشکلات فضایی بیمارستانهای دولتی استان را مرتفع خواهد کرد اما در وضعیت کنونی برای افزودن محیط بیمارستان زمینی با مساحت 1500 متر در نظر گرفته شده است که مکاتبات و امور مربوطه از طریق دانشگاه علوم پزشکی با وزارتخانه جهت افزایش فضای درمانی انجام شده که در مورد تخصیص اعتبار و توافق نهایی در حال رایزنی با وزارت کشور هستیم.
وی مشکل عمده بیمارستان را به ملاقات های خارج از قاعده مردم نسبت داد و گفت: بین 30 تا 50 درصد نارضایتی بیماران و همراهان در خصوص مراجعات متعدد و ازدحام در بخشها است از این لحاظ بارها توصیه شده که همراهان قوانین رفت و آمد را رعایت کرده تا کادر درمان با آرامش خاطر به وضعیت بیمار رسیدگی کنند این در شرایطی است که بیمارستان سطح خدماتی کمی دارد با کمبود نیروی درمانی و تجهیزات روبرو است اما همراهان با نقص قوانین مشکلات را تشدید میکنند.
مدیر روابطعمومی و مسوول کمیته اطلاعرسانی طرح تحول نظام سلامت در استان ایلام نیز در ادامه این میزگرد اظهار کرد: با توجه به تدابیر مقام معظم رهبری و همچنین حمایت خاص ایشان و شخص رییس جمهور از طرح تحول نظام سلامت از رسانهها انتظار میرود براساس رسالت کاری در امر اطلاعرسانی دقیق و بهموقع از این طرح به عنوان یک طرح عامالمنفعه که در طول دوران انقلاب اسلامی تاکنون بینظیر بوده است به صورت شفاف به مردم آگاهی دهند و مسوولین مرتبط با طرح تحول نظام سلامت را در زمینهی کیفیتر کردن اجرائیات کمک کنند.
محمدرضا سپهر ادامه داد: از شروع طرح تحول نظام سلامت در استان ایلام تا 15 مهرماه 93 تعداد مراجعهکنندگان به بیمارستانهای دولتی که از خدمات 10 درصدی هزینه درمان استفاده میکنند به 21 هزار و 400 نفر رسیده است.
سپهر با بیان اینکه در جهت اطلاعرسانی شیوهی اجرای طرح تحول نظام سلامت و همچنین فرهنگسازی بحث سلامت با صدا و سیمای مرکز ایلام در حال تدوین برنامهی آموزشی فرهنگی "سیب" در 60 برنامهی 7 دقیقهای هستیم، گفت: چالشها و آگاهیهای مورد نیاز حوزه سلامت و طرح تحول از طریق متخصصان و مسوولین دانشگاه علوم پزشکی به شهروندان داده میشود.
عضو ستاد اجرایی طرح تحول نظام سلامت تصریح کرد: با توجه به درج ساعت ملاقات در زمانهای خاصی از روز متاسفانه با ازدحام و رفتوآمدهای مکرر در ساعتهای مختلف شبانهروز هستیم که گاهاً این بینظمی از سوی مردم منتهی به مداخله در تشخیص پزشک و حتی درگیری و اهانت به کادر درمان میشود.
سپهر در خصوص سامانه شبانهروزی 1590 در رابطه با طرح تحول نظام سلامت گفت: این سامانه به منظور شنیدن انتقادات، شکایات و تخلفات انجام شده در راستای طرح تحول برقرار شده است که پس از ثبت موارد مذکور مورد بررسی و پیگیریهای لازم قرار میگیرند.