به گزارش خبرنگار وب دا، در ابتدای این همایش رییس دانشگاه علوم پزشکی ایلام ضمن خوش آمدگویی به مدعوین اظهار کرد: متوسط عمر مردان نسبت به زنان به دلیل کارهای سنگین و پرمخاطره بین 5 تا 7 سال متغیر است که لازمه آن آموزش و توجه به امر سلامت این گروه تاثیرگذار در توسعه پایدار است.
دکتر علی دلپیشه ادامه داد: هر ساله برنامههایی با محوریت سلامت کودکان، زنان و سالمندان اجرایی میشود اما برنامههای جدی در جهت سلامت مردان انجام نشده است و این همایشها به معنای چارهاندیشی برای سلامت مردان است.
وی در ادامه بیان داشت: متوسط عمر مردان 5 تا 7 سال کمتر از عمر زنان است که به علتهای مختلف فیزیولوژیک و بیولوژیکی بسیاری از کارهای سنگین بدنی و فعالیتهای سخت بر مردان چنین وضعیتی رخ میدهد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایلام با بیان اینکه تفاوت زن و مرد به نوع شغلهای کاری آنها در محیط برمیگردد، ادامه داد: با توجه به اینکه کارهای سخت و پرمخاطره به مردان واگذار میشود پس ریزفاکتورهای خطرساز نیز در این خصوص متفاوت است بدین جهت وقتی اعتیاد در مردان 10 برابر بیشتر از زنان و مصرف مواد الکلی، حوادث ترافیکی و سایر رفتارهای پرخطر در حال افزایش مرگ و میر در مردان است لزوم توجه به چنین عواملی را تبدیل به امری ضروری کرده است.
وی با بیان اینکه عوامل خطرساز سلامتی همچون مشکلات خانوادگی، تنشها، استرسها و مشکلات اقتصادی دستهای دیگر از موارد بیماری هستند، افزود: به لحاظ فرهنگی بانوان به سلامتی خود اهمیت بیشتری داده و براساس آمارها بیشترین تعداد مراجعه به کلنیکها و مراکز درمانی را به خود اختصاص دادهاند در حالی که این امر مورد توجه مردان نیست.
دکتر دلپیشه گفت: توصیه اکید گروه سلامت به مردان بالای 45 سال مراجعه مستمر به مراکز درمانی در جهت چکاب بیماریهای همچون پروستات، چربی خون، فشار خون و بیماریهای قلبی عروقی است چرا که دوام و قوام جامعه در گرو سلامت مردان است بدین لحاظ که اگر مردان از حیث جسمی و روحی سالم نباشند پیامدهایی برای همه خانواده خواهند داشت.
وی با اشاره به اینکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اجرای طرح تحول نظام سلامت و اختصاص هزینههای درمانی شرایط را برای ورود محسوس مردان در بعد سلامت فراهم نموده است، اضافه کرد: میزان مراجعات شهروندان و مردان نسبت به ادوار گذشته به صورت محسوسی افزایش داشته است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی ایلام همچنین به علائم بیماریهای روحی و روانی در استان ایلام به دلیل مرزی بودن اشاره کرد و افزود: در استانی که اقتصاد پویا ندارد و هشت سال دفاع مقدس را پشت سر گذاشته است باید زمینههایی سلامت را به گونهای فراهم کرد که اختلالات روحی روانی و ناهنجاریها بروز نکند و علاوه بر آن نشاط اجتماعی را بر جامعه در جهت سلامت عمومی حاکم کرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام نیز به عنوان دیگر سخنران این همایش ابراز داشت: موضوع سلامت مردان از دهه 90 مورد توجه برنامه ریزان و سیاست گذاران حوزه سلامت قرار گرفته است و امسال نیز همانند سالهای گذشته هفته اول اسفند به نام هفته ملی سلامت مردان با هدف حساس سازی مردان نسبت به سلامت خود و ترویج فرهنگ پیشگیری اولیه و تشخیص زودهنگام بیماری هاست.
دکتر راضی ناصری فر ادامه داد: این هفته با شعار "ایمنی کلید رسیدن به جامعه بدون حادثه" با تاکید بر خودمراقبتی در رانندگی در چارچوب پیام "کمربند خود مراقبتی را محکم ببندیم" نامگذاری شده است.
وی گفت: با توجه به مطالعه بار بیماریها در مردان در تمام سنین مهمترین علل سالهای عمر از دست رفته، حوادث عمدی و غیرعمدی بوده که در این میان حوادث ترافیکی مهمترین در مردان 5 برابر زنان، سقوط حدود 3 برابر زنان و اعتیاد به عنوان یک عامل خطر برای حوادث حدود 10 برابر زنان می باشد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام تاکید نمود: با توجه به اهمیت سلامتی به عنوان کلید اصلی توسعه پایدار و نقش همکاری و هماهنگی های درون بخشی و برون بخشی در راستای ارتقای سطح سلامت جامعه، لازم است که همه ما در این راستا اهتمام خود را بکار گیریم.
در ادامه این همایش نیز مدیرکل امور اجتماعی استانداری ایلام گفت: کانون توسعه پایدار، انسان سالم است که در راستای ارتقاء سلامت دستگاههای مرتبط به کمک این بخش بیایند.
دکتر علی مهرعلیزاده در ادامه در خصوص هماهنگی بین بخشی در جهت توسعه پایدار، اظهار کرد: سلامت بخشی از توسعه پایدار است که در متون کلاسیک شامل سه منبع اصلی مشارکت فراگیر مردمی، فقرزدایی یا محرومیتزدایی و مبارزه با آسیبهای زیست محیطی است.
وی با بیان اینکه براساس آداب و رسوم کارشناسان ایرانی موضوع اخلاق و هویت ایرانی را به عنوان ضلع چهارم توسعه پایدار عنوان میکنند، ادامه داد: بر این اساس آنچه که در مرکز کانون قرار میگیرد انسان سالم است پس با این توضیحات انسان سالم محور توسعه پایدار قرار میگیرد و براساس آن پسوند اجتماع را به توسعه پایدار میافزایند.
وی افزود: امروزه بسیاری از مباحث همچون سلامت، محیط زیست و ... در حوزه اجتماعی قرار میگیرند که همکاری و حمایت همه دستگاهها را بخصوص در بحث سلامت طلب میکند.
مهرعلیزاده وقوع توسعه را در گرو توجه فرهنگ اسلامی و متعالی متناسب با ساختار آدمی دانست و گفت: تعالی در توسعه باعث توسعه پایدار اجتماعی میشود که تحقق این امر نیازمند مشارکت مردمی با ارتقاء حس مسوولیتپذیری و امید به آینده در کنار توجه به مولفه سلامت است.
وی با اشاره به معنی سلامت که نه تنها به معنای نبود بیماری نیست بلکه به رفاه جسمی، روحی، روانی و اجتماعی تعبیر میشود، خاطر نشان کرد: براساس تحقیقات 75 درصد بخش سلامت در ارتباط با عوامل اجتماعی است و تنها 25 درصد آن امور درمانی و بهداشتی به شمار میرود به همین خاطر هم اثبات شده است که افراد در صورت خودمراقبتی میتوانند 25 درصد هزینههای درمانی را صرفهجویی کنند.
این کارشناس اجتماعی با تاکید بر اینکه بین حوزه سلامت با سایر حوزههای اقتصادی، استاندارد و... ارتباط وجود دارد، افزود: رسانهها در بحث سلامت نقش تاثیرگذاری دارند در این راستا فرهنگ با رفتارهای خرد میتواند به مرور زمان موجب ماندگاری و توسعه پایدار جامعه شود بنابراین رسانهها، افراد جامعه، اساتید دانشگاهی و نخبگان نقش مهمی در نهادینهسازی خرد فرهنگها دارند.
استاندار ایلام نیز به عنوان دیگر سخنران این همایش گفت: از آنجا که طرح تحول نظام سلامت برای همه شهروندان ایرانی در حال برنامهریزی است با مشارکت مردمی درصد موفقیت را افزایش دهیم.
مهندس محمدرضا مروارید در بخشی از سخنان خود به چند برابر بودن تلفات جانی و مصدومیتهای مردان نسبت به زنان اشاره و اظهار کرد: رایج بودن کارهای یدی پرتنش برای مردان باعث افزایش مرگومیر آنها نسبت به زنان شده است البته در این میان نباید علاقه مردان به ورزشهای مختلفی که درصد خطرات را افزایش میدهد نادیده گرفت.
وی با بیان اینکه در جوامع کنونی مواردی همچون اعتیاد، مواد دخانی و استرسها از دیگر عوامل خطرساز در سلامتی مردان است، ادامه داد: بیشتر جمعیت زنان کشور ما را زنان خانهدار تشکیل میدهند که اگر سرمایههای تولیدزایی به دلایل خطرآفرین از بین بروند فشار اقتصادی و مسئولیتهای زندگی بر عهدهی زنان است حالآنکه در شرایطی قرار داریم که 90 درصد تلفات جادهای مردان جان مردان را نشانه رفته و طبیعتاً مشکلات زیادی را برای خانواده آنها پیش میآورد.
مروارید به بیماریهای قلبی عروقی و فشارخون در مردان اشاره کرد و افزود: بسیاری از بیماریهای غیر واگیر از تغذیه ناسالم و کمی تحرک نشأت میگیرد پس توجه به آموزش عام بهویژه برای مردان ایرانی امری ضروری است که در این راستا باید از تمام ظرفیتهای موجود در جهت نهادینه کردن فرهنگ سلامت استفاده کرد.
وی گفت: عدم رعایت ایمنی در کار حرفهای سلامت مردان را در معرض خطر قرار داده است، بنابراین در جهت کاهش این آسیبها باید عوامل خطرساز و پیشگیرانه شناسایی شود تا علاوه بر کاهش سطح تلفات از پیامدهای حاصل از مرگومیر و مصدومیتها جلوگیری به عمل آید.
استاندار ایلام با اشاره به اینکه در سالهای اخیر بخصوص با اجرای طرح تحول نظام سلامت به مقوله زندگی سالم توجه ویژهای شده است،
خاطر نشان کرد: با توجه به اهمیت موضوع طرح تحول که سلامت تمام شهروندان را برنامهریزی میکند نیاز به مشارکت عامه مردم و خانوادهها در جهت موفقیت بیشازپیش طرح تحول نظام سلامت است تا بدین گونه جامعهای عاری از بیماریها و تلفات داشته باشیم.
همچنین در بخشی دیگر از این همایش سرهنگ رسولی رئیس راهنمایی و رانندگی استان ایلام نیز به بیان اهمیت نقش رعایت استانداردها و کاهش بروز سوانح و حوادث رانندگی و لزوم ایجاد فرهنگ ترافیکی پرداخت.
در ادامه نیز برنامه های متنوعی برای گرامیداشت هفته سلامت مردان برای حاضران به نمایش درآمد.