به گزارش خبرنگار وب دا، در ابتدای این نشست روح اله استاک قائم مقام معاونت فرهنگی و دانشجویی ضمن خیر مقدم به مهمان ویژه این مراسم و دیگر مدعوین به بیان معنی و مفهوم نقد در جامعه پرداخت و ابراز نمود که حاکم شدن فرهنگ نقد سازنده در جامعه باعث گفتگوی با یکدیگر خواهد شد.
در ادامه نیز دکتر نعمت اله فاضلی ضمن ابراز خرسندی از حضور خود در استان ایلام به بیان تعریف های مختلف و متفاوتی از فرهنگ و جامعه پرداخت و اظهار کرد: معنای فرهنگ و جامعه بسیار پیچیده تر از چیزی است که در مورد آن شنیده ایم و یا خوانده ایم لذا با تعریفهای متفاوت و بسیاری که از این لغات گفته شده اما هنوز جامعه بشری نتوانسته تعریف دقیقی از این واژه ها داشته باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه سخن گفتن در مورد تئوری ها و نظریه های پزشکی بسیار راحت تر از مفاهیم و کلماتی همچون فرهنگ و جامعه می باشد، افزود: همانطور که باید برای اثبات و سخن گفتن در مورد نظریه های پزشکی باید مفاهیم روشنی در اختیار داشته باشیم بنابراین آشنایی با مفاهیم فرهنگ و جامعه نیز از همین امر تبعیت می کند.
این استاد برجسته دانشگاه و مولف کتاب های مختلف در حوزه اجتماعی و انسان شناسی با بیان این مطلب که یکی از مفاهیم و مباحثی که به ما کمک می کند تا در دنیای امروزی بهتر زندگی کنیم، مبحث نقد می باشد، خاطر نشان کرد: نظریه انتقادی در دنیای کنونی باید بیش از گذشته جدی گرفته شود زیرا مبحثی مهم و اصولی در علوم اجتماعی و انسانی است و مبنی گفتگوی با یکدیگر را فراهم می سازد.
دکتر فاضلی ادامه داد: متاسفانه گاهی نقد به عنوان اعتراض تلقی می شود در حالیکه نقد به عنوان یک عمل، کنش، رفتار، فعالیت و یا اقدام مطرح می گردد.
وی ابراز کرد: دانشگاهها و مراکز آموزش عالی در جامعه به عنوان مولد علم و دانش محسوب می گردند و نقد نیز که برگرفته از علم است در همین مراکز رشد می کند و می توان گفت دانشگاهیان به عنوان قشر تحصیل کرده مسئول تولید، توزیع و کاربست خرد انتقادی در جامعه محسوب می گردند.
این انسان شناس برجسته کشور تاکید کرد: خود انتقادی یا خود ارزیابانه که به تجزیه و تحلیل و چون و چرایی محیط، روابط و فعالیت های خود و دیگران را به ما گوشزد می کند و اگر این امر در جامعه به معنای واقعی خود گسترش پیدا کند، یقیناً همه ما در قبال کارهای خود و دیگران خود را مسئول می دانیم.
وی اشاره کرد: فرد دانشگاهی و تحصیل کرده باید قدرت ادراک داشته باشد نه اینکه مانند ربات و رایانه مفاهیمی را در حافظه خود انباشته کند زیرا در غیر این صورت هیچ تفاوتی بین یک ربات و یک انسان نخواهد بود.
وی افزود: متاسفانه تکنولوژی و توسعه همه جانبه توانسته است دنیای ما را کوچک و تسخیر نماید و روی رابطه، گفتگو و زندگی عادی همه ما را تحت تاثیر خود قرار داده است و کالاها که محصول تکنولوژی می باشد جای ما را در این دنیا تنگ و محصورکرده و همه ما را از یکدیگر دور ساخته است.
دکتر فاضلی تصریح نمود: در این دنیای مدرن و تکنولوژی زده خوشبختی همه ما به هم گره خورده و در گرو خوشبختی دیگران و اطرافیان است و لذا در این میان دانش می تواند ما را به هم نزدیک کند و به عنوان یک سرمایه برای مشارکت در زندگی جمعی از آن استفاده کنیم و سود خود را از این سرمایه برداشت کنیم.
وی با بیان اینکه در قبال این دور شدن از همدیگر احساس مسئولیت کنیم، اضافه نمود: بیاییم مسائل فردی را بر مسائل جمعی غالب ندانیم و از راه دانش مدیریتی، نقد و ارزیابی از راه علم و آگاهی به روش های انسانی برای گفتگو و نقد مسئولانه استفاده کنیم و اگر می بینیم در جامعه انحرافی اجتماعی به چشم می خورد، باید بدانیم که این مسئله اجتماعی نیاز به گفتگوی اجتماعی نیز دارد و راه حل های جمعی نیز از راه همین گفتگوهای مسئولانه و علمی بدست می آید.
این انسان شناس مشهور کشوری یادآور شد: اگر فقر، اعتیاد و مشکلات اجتماعی در جامعه موجود است، دانشگاهیان باید خود را در این آسیب های اجتماعی مسئول بدانند زیرا هر فردی که دانش بیاموزد و به سطحی از مسئولیت جمعی، انسانی و الهی برسد، وجود وی علم است.