به گزارش خبرنگار وب دا، در ابتدای این همایش معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام با بیان اینکه همراهی مردم در جهت امنیت غذایی چه در تولید و چه در تأمین و مصرف مؤثر است، اظهار کرد: طرح تحول نظام سلامت آرزوی دیرینه امام راحل و خواستههای مقام معظم رهبری را با همت دولت و تدبیر مبنی بر اینکه بیمار دیگر دغدغه هزینه بیماری نداشته بلکه به دنبال درمان آن باشد را محقق کرده است.
حسین کلانتری با بیان اینکه دشمنان ما در مقابل ارائه خدمت سلامت به مردم آن هم در شرایطی که تحریم و تهدیدهای بسیاری حاکم بوده است انگشت حیرت به دهان گرفتهاند، ادامه داد: طرح تحول سلامت در شرایطی پیادهسازی شد که کشور بار سنگین تحریمها را به دوش میکشید، درحالیکه کشورهای دیگر در شرایط تحریم در جهت جبران کاستیها میزان مالیات را افزایش میدهند.
وی گفت: در کنار چنین توفیقی مذاکرات هستهای بهگونهای پیش رفت که بر همگان ثابت شد علیرغم ظرفیتهای موجود در کشور، به دنبال تأمین سلاح کشتارجمعی نبوده و تحریمها برداشته شود هرچند انسجام مردم ایران حتی در شرایط تحریم بسیار سنگین نیز به اثبات رسید و مشخص شد که استقامت و پایداری بر اعتقادات منجر به پیروزی خواهد شد.
وی با اشاره به شعار روز جهانی بهداشت و تأکید بر امنیت غذایی، گفت: در شرایط کنونی بسیاری از مواد غذایی تولیدشده آسیبزا و ناسالم هستند چراکه تولیدکنندگان مواد شیمیایی را در رشد محصولات غذایی دخیل کرده و منجر به آلودگیهای غذایی میشود تا علیرغم مشاهده یک محصول زیبا اما با درصد خطرسازی بالا مواجه شویم.
معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام نقش مشارکتهای اجتماعی را در سلامت مواد غذایی پررنگ عنوان کرد و افزود: همراهی مردم در جهت امنیت غذایی چه در تولید و چه در تأمین و مصرف مؤثر است البته ازآنجاییکه سلامت از هر حوزه دیگری مهمتر است و در سایه نظارت بهداشت باید این امر محقق شود بهتر است با همکاری و مشارکت بیماریهای مشترک بین انسان و دام که در حال شیوع است بهویژه در قصابیهای ورودی شهر جدای از مشکلات روحی و روانی به حداقل برسد.
کلانتری اضافه کرد: در زمان کنونی که تلاشها در جذب توریسم داریم باید به مبلمان و شکل ساختمانهای ورودی شهر بهعنوان ویترین شهر ایلام در جهت جذب سرمایهگذار که نقش مهمی در اشتغالزایی و یقیناً تولید مواد غذایی سالمتر دارد توجه کرد.
وی خاطرنشان کرد: به لحاظ گوشت سفید 3 برابر، گوشت قرمز 2 برابر و همچنین گندم 2 برابر نیاز استان تولید داریم که علاوه بر نوع مصرف این محصولات باید به عادلانه مصرف کردن آن توجه کرد چراکه بدین لحاظ شکاف بزرگی در استان احساس میشود که نیازمند راهکار و عرضه مواد غذایی سالم بر اساس ظرفیتهای استان است.
کلانتری تصریح کرد: باید اطلاعات و آگاهی لازم از طریق سایتهای خبری، مطبوعات، دانشگاهها و مراکز آموزشی در خصوص امنیت غذایی به مردم داده شود تا با جذب مشارکتهای حداکثری گامهای مؤثری برای عملیاتی کردن توسعه بهعنوان ضروریترین نیاز استان با حفظ سلامت شهروندان برداشته شود.
وی گفت: اگر بخواهیم در این زمینه به اهداف مورد نظر خود دست یابیم باید مباحث با پوستاندازی از حالت تئوری خارج شود و شکل عملیاتی به خود گیرد.
در ادامه این همایش نیز رییس دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام ضمن گرامیداشت هفته سلامت گفت: حوزه سلامت به تنهایی مسئول حفظ سلامت مردم و جامعه نیست بلکه این مهم وظیفه ای همگانی است.
دکتر علی دلپیشه اظهار کرد: یکی از وجه تمایزهای دولت تدبیر و امید با دولتهای گذشته یکی در حوزه سیاست و دیگری سلامت مردم با اجرای طرح تحول نظام سلامت است.
وی با اشاره به قرار گرفتن در آستانه یکسالگی طرح تحول نظام سلامت، افزود: قبل از اجرای طرح تحول میزان پرداختیها 37 درصد برای بستریها بوده است که در حال حاضر این میزان به 7 درصد رسیده است که بر این اساس 30 درصد ما به التفاوت خدمات درمانی از سوی دولت پرداخت میشود که موجب شده است تاکنون 35 میلیارد تومان در اجرایی کردن طرح تحول نظام سلامت در استان هزینه شده است.
دکتر دلپیشه با بیان اینکه 35 هزار مورد بستری جراحی در مدت یکسال انجام پذیرفته است، گفت: در این مدت 210 نفر پزشک با 800 پرستار فعالیت داشته است اما آنچه در حوزه بهداشت قابل توجه است اینکه بسیاری از شاخصهای بهداشتی بویژه در زمینه مرگ و میر کودکان به صورت محسوس کاهش یافته است و از حتی به میزان زیادی از نرم کشوری بالاتر بوده و در ردیف استان های برتر در این زمینه قرار داریم.
وی به تحول در بخش آموزش نسبت به بیست سال گذشته اشاره کرد و گفت: سال گدشته مجوز پذیرش دانشجوی پزشکی را گرفته و توانستهایم به تازگی مجوز آموزش دستیاری در دو رشته داخلی و اطفال را اخذ کنیم و همچنین اخذ مجوز دستیاری زنان و زایمان را در دستور کار داریم در این میان تحصیلات تکمیلی در رشتههای سلامت محور و برنامههای حوزه غذا و دارو در حال پیگیری است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به مصرف مواد غذایی خصوصاً گسترش مصرف فست فودها در زندگی امروز اشاره و خاطر نشان کرد: ماشینی شدن زندگی باعث افزایش مصرف فست فودها شده است که بازنگری در اطلاعات و تغییر رفتارها میتواند موجب گزینش سبک زندگی مناسب برای دستیابی به سلامتی پایدار شود که بخش بزرگ آن باید توسط کارگزاران و مدران حوزه سلامت سیاستگذاری شود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی استان ایلام با بیان اینکه بخشی از مضرات گرد و غبار شناخته شده اما جنبههای مستقیم آن کماکان ناشناخته باقی مانده است، گفت: ذرات گرد و غبار که بر روی محصولات مزارع مینشیند مضرات فراوانی برای سلامتی دارد که در بلندمدت عوارض آن نمایان میشود از این میان میتوان به بروز انواع سرطانها اشاره کرد که سلامتی را تحت تاثیر قرار میدهد.
دکتر دلپیشه با بیان اینکه حفظ سلامتی نیازمند مشارکت اجتماعی است، افزود: تمام ارگانهای مرتبط که توان ورود به مقوله سلامت را دارند مشارکت کنند تا شاهد افزایش بیماری همچون سالک در جنوب استان نباشیم چرا که تنها 20 درصد مباحث بهداشتی با دانشگاه در ارتباط است.
وی تصریح کرد: سلامت امری جامع و فراگیر است که باید بین اهداف دانشگاه با سایر دستگاهها همسویی باشد تا جامعه سالمی داشته باشیم تا از میزان بروز بیماریها کاسته شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام نیز به عنوان دیگر سخنران این همایش گفت: سالانه بیش از 90 هزار نفر در کشور در اثر تغذیه نامناسب به بیماری های مختلف مبتلا می شوند.
دکتر راضی ناصری فر تصریح کرد: سیاست های کلی وزارت بهداشت در راستای تحقق شعار جهانی سلامت تحت عنوان ایمنی غذا از مزرعه تا سفره و در هفته سلامت نیز تحقق شعار عدالت در سلامت می باشد.
وی ادامه داد: متاسفانه تغذیه نامناسب و مواد غذایی آلوده در جهان باعث مرگ 2 میلیون نفر در جهان می شوند که اغلب از سنین کودکی قربانی می گیرد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام بیان داشت: طیف وسیعی از بیماریها به نوع تغذیه افراد بستگی دارد و این طیف از بیماریها می توانند مرگ آفرین باشند به گونه ای که از یک مسمومیت ساده تا یک نوع سرطان سلامت فرد را به خطر می اندازند.
وی خاطر نشان کرد: طبق آمار سازمان جهانی بهداشت بیش از 572 میلیون نفر در جهان لااقل از یکی از 22 نوع عفونت روده ای ناشی از آلودگی غذا رنج می برند که مرگ 351 هزار نفر در جهان به همین دلیل می باشد.
دکتر ناصری فر با بیان اینکه امروزه بازار عرضه مواد غذایی به یک تجارت پرسود در دنیا تبدیل شده افزود: این امر حکم می کند که بیشتر از گذشته مراقب سلامت خود و نحوه استفاده از مواد غذایی و نوع تغذیه خود باشیم.
وی با بیان اینکه بیش از یک سوم آمار مرگ و میر در ایران در اثر بیماری های قلبی و سرطان است، تصریح نمود: زندگی سالم و تغذیه مناسب می تواند به سلامت ختم شود و از مرگ در اثر بیماری های قلبی و سرطان ها جلوگیری نماییم و زندگی و سلامت را به خود هدیه کنیم.
وی ادامه داد: شعار عدالت در سلامت به عنوان شعار امسال هفته سلامت مطرح است که در قانون اساسی نیز به آن سفارش شده و در برنامه پنجم توسعه نیز به آن به خوبی اشاره شده و اهمیت برنامه غذایی و تغذیه مناسب به خوبی مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ایلام با بیان اینکه مقام معظم رهبری در سال 89تاکید نموده اند که موضوع سلامت از طریق برنامه ریزی از طریق دستگاهها و ارگان های ذیربط مورد توجه قرار گیرد، یادآور شد: آرمان ما در بخش سلامت، امنیت تغذیه است لذا باید سلامت به عنوان یکی از اولویت های مهم را در زندگی خود جدی بگیریم.
اهدای لوح سپاس به مدیران دستگاههای اجرایی، منتخبان شبکه های بهداشت و درمان شهرستان های دهگانه استان و اجرای سرود به مناسبت هفته سلامت توسط دانش آموزان از دیگر برنامه های این همایش بود.