عوامل خطرساز باعث ابتلای افراد به بیماری سرطان می شوند
امتیاز:
به گزارش خبرنگار وب دا، دکتر اسدالله احسانزاده اظهار کرد: بر اساس قوانین حاکم بر جهان در حوزه سلامت، جوامع به سمت سالم شدن میروند و ریشههای بیماری غیرواگیری همچون سرطان را که در سنین بالا به وجود میآید به نوع گزینش سبک زندگی و راههای پیشگیری فرد در دوران جوانی وابسته برمیگردد.
سرپرست گروه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت استان، فراگیر شدن زندگی ماشینی در میان همهی جوامع و افزایش استرسها را سبب شایع شدن بیماریهای مزمن و غیرواگیر ازجمله سرطان دانست و گفت: در حال حاضر بعد از دو بیماری قلب و عروق و حوادث، سرطان عامل سوم مرگ در کشور و استان ایلام معرفی شده است اما برجسته بودن سرطان به دلیل تغییر نگرشها، اصلاح باورها و دریافت اطلاعات درصد مرگومیر را نسبت به دو عامل دیگر قویتر کرده است بنابراین باید اطلاعرسانی و تأکید بر خودمراقبتی افراد در خصوص بیماری مهلک سرطان بیشتر شود.
وی با بیان اینکه مصرف مواد غذایی در جامعه فعلی استان باوجود ترسیم دوهرم غذایی سنتی و استاندارد وضعیت مناسبی ندارد، تأکید کرد: پایهی هرم غذایی مصرف نان و غلات و نوک هرم کماهمیتترین نوع مواد غذایی یعنی قند و چربی جای گرفته است اما بالاترین میزان مصرف جامعه ما در مواد قندی و چربیها است اما آنچه جای نگرانی دارد بیتوجهی به میانه هرم غذایی یعنی مصرف میوه و سبزیجات است که باید در طول 24 ساعت 5 وعده میوه و انواع سبزیها استفاده شود ولی نتایج بررسیها در استان ایلام نشان داده است که 90 درصد مردم در 5 وعده این مواد غذایی را مصرف نمیکنند و همین امر نیز عامل بروز مشکلات میشود.
این پزشک با تأکید بر اینکه علت 50 درصد کلسترول خون بالای مردم استان ایلام وضعیت تغذیه، تحرک و البته فعالیت بدنی نامناسب است، تصریح کرد: 40 درصد مردم ما فعالیت بدنی درستی ندارند از طرف دیگر 30 درصد سرطانها به دلیل رژیم غذایی نامناسب است از سوی دیگر ملاحظه میشود در استان ما میوه و سبزی درست مصرف نمیشود یا نمک دو برابر استفاده میشود.
احسانزاده خاطرنشان کرد: مصرف مواد فرآوری شده در حد بالایی است از جهتی قند و شکر یا همان کربوهیدراتها اگر مصرف نشوند 40 الی 50 درصد و در بعضی موارد تا 70 درصد از بروز سرطانها پیشگیری شده است.
وی بهطورکلی مصرف مواد غذایی، مواد دخانی، کمتحرکی و بیماریهای روحی روانی را تأثیرگذار در ابتلا به بیماریهای غیر واگیر بهویژه سرطان عنوان کرد و گفت: چاقی بهعنوان یکی از موارد مرتبط با رژیم غذایی احتمال ابتلا به سرطان بخصوص سرطان زنان را افزایش میدهد درحالیکه بررسی زندگی 35 درصد افراد موردمطالعه در استان ایلام نشان میدهد افراد 15 تا 64 ساله با افزایش وزن و چاقی روبرو بوده و زمینههای ابتلا به سرطانهای گوارش و دهانه رحم را در خود بالا بردهاند.
سرپرست گروه مبارزه و پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر، میزان کشف سرطان در استان ایلام نیم در هزار نفر است درحالیکه پیشبینی گروه سلامت یک در هزار نفر است، یادآوری کرد: شایعترین نوع سرطانها در کشور و استان ایلام سرطان پوست است که به دلیل عدم کشندگی از دایرهی اهمیت کنار رفته است و سرطان معده بهعنوان بیماری شایع موردتوجه قرار گرفته است.