حفظ سلامت در سالمندی به عادات و شیوه زندگی فرد بستگی دارد
امتیاز:
به گزارش خبرنگار وب دا، زینب صدوقی به مناسبت فرا رسیدن4 تا 10 مهرماه که بعنوان هفته سالمند نامگذاری شده است، اظهار کرد: یکی از فاکتورهای موثر در این دوره رعایت اصول تغذیه صحیح است که بر میزان مرگ، ناتوانی و کیفیت زندگی سالمندان تاثیر بسزایی دارد.
وی شعار امسال هفته سالمندی را سالمندان؛ حامیان پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت اعلام کرد و افزود: وضعیت تغذیه در سالمندی موضوع مهمی است که در کشورهای در حال توسعه به آن توجه کمی شده است.
وی ادامه داد: نتایج مطالعات در دنیا نشان داده وضعیت تغذیه نقش برجسته ای درسلامت و بیماری افراد 60 سال به بالا دارد و برای بسیاری از سالخوردگان کم درآمد و ضعیف این مورد، مهمترین عامل است.
صدوقی گفت: برای افراد سالمند به علت وجود بیماری، ناتوانی جسمی و ناتوانی در جویدن، مصرف زیاد دارو، انزوای اجتماعی و کاهش درآمد خطر دریافت رژیم ناکافی افزایش می یابد.
وی افزود: علاوه بر این، بیماری های تحلیل رونده از جمله آرتریت ها، افزایش فشار خون و بیماری های گوارشی ناشی از کهولت سن باعث کاهش فعالیت سالمند در جهت تامین کالری مورد نیازش در طول روز می شود.
وی یادآور شد: مطالعات متعدد ثابت کرده که وضعیت تغذیه ای بد، نه تنها باعث افزایش میزان بستری شدن در بیمارستان می شود بلکه باعث افزایش عوارض، مرگ و میر،کاهش کیفیت زندگی و افزایش طول مدت بستری سالمندان در بیمارستان می شود.
صدوقی تاکید کرد: تغذیه نامناسب بعنوان یک مشکل شایع در افراد سالمند، زمانی بعنوان قسمتی از روند طبیعی پیری تلقی می شد اما در واقع این مشکل قابل شناسایی، پیشگیری و درمان است و تشخیص زودرس آن امکان مداخله به موقع را فراهم می کند.
وی تاکید کرد: تعداد زیادی از بیماری های مزمن که افراد مسن را درگیر می کند، می تواند توسط بهبود تغذیه، پیشگیری یا درمان شود که این امر ضرورت غربالگری وضعیت تغذیه در سالمندان را دو چندان می کند.
کارشناس برنامه سالمندان مرکز بهداشت استان ایلام گفت: اصول برنامه ریزی تغذیه ای برای دوران سالمندی مشابه برنامه تغذیه ای سایر افراد جامعه است اما برخی تفاوت های اصولی وجود دارد که به علت شرایط خاص این دوران باید مورد توجه قرار گیرد.
صدوقی افزود: برنامه غذایی دوران سالمندی شامل طیف متنوعی از مواد غذایی است به گونه ای که بتواند حدود 30 درصد کالری را از چربی ها، 15 درصد از پروتئین ها و 55 درصد را از کربوهیدرات ها مانند غلات سبوس دار، سبزی ها و حبوبات، تأمین کند.
وی ادامه داد: هرم غذایی برای استفاده افراد بالای 70 سال شامل آب وپنچ گروه اصلی غذایی است، در این هرم پس از آب و مایعات، مواد غذایی تهیه شده از غلات، قاعده هرم را تشکیل می دهند، یعنی بیشترین میزان انرژی دریافتی روزانه سالمندان باید از مواد نشاسته ای مانند نان، برنج، ماکارونی، سیب زمینی و موادی از این قبیل تامین شود.
وی با بیان اینکه پس از آن سبزی ها و میوه ها باید درصد عمده مواد غذایی روزانه را تشکیل دهند، اظهار کرد: قرار گرفتن این نوع مواد غذایی در بالای هرم به این معنی است که افراد بزرگسال باید از مواد غذایی مانند قندها و چربی ها کمتر مصرف کنند.
وی تاکید کرد: افراد سالمند به غذاها و مکمل های غنی شده با ویتامین دی، کلسیم و ویتامین ب 12 برای رفع نیازهایشان نیز احتیاج دارند.
کارشناس برنامه سالمندان مرکز بهداشت استان ایلام گفت: کاهش مصرف نمک ، کنترل و نظارت در مصرف چربی به خصوص چربی های مضر، مصرف بیشتر کلسیم و ویتامین دی، خوردن غذاهای غنی از فیبر، استفاده صحیح و دقیق از مواد معدنی و ویتامین ها و استفاده از هشت لیوان یا بیشتر آب در طول روز، کاهش قند مصرفی و تدوین برنامه زمان بندی شده جهت خوردن غذا از جمله رهنمودهای تغذیه ای برای سالمندان است.
صدوقی افزود: سالمندی پدیده ای شگفت انگیز است زیرا اغلب باور نمی کنیم روزی به سراغ ما خواهد آمد و گذر از دوران جوانی به پیری آنچنان تدریجی صورت می گیرد که هیچ گاه تغییرات آن برای ما محسوس نیست.
وی ادامه داد: پیری بعنوان یکی از دوران های عمر انسان با نوعی بلوغ و کمال زیستی، جسمی و روانی و به عبارتی یک سرنوشت زیست شناختی است که تغییراتی در شکل و عملکرد اندام های درونی و بیرونی بدن ایجاد می کند.
وی اظهار کرد: سالمندی به هیچ وجه بیماری تلقی نمی شود بلکه ضرورتی اجتناب ناپذیر در گذرگاه زندگی و مسیر طبیعی رشد است.