والدین مضرات استعمال دخانیات را برای فرزندان بازگو کنند
امتیاز:
به گزارش خبرنگار وب دا، سمیه باقری در این راستا اظهار کرد: والدین باید شرایطی که موجب ایجاد افسردگی، اضطراب و تنیدگی، عزت نفس پایین، آشفتگی ذهنی و روانی فرزند میشود از بین برده و همچنین فرصتهای را ایجاد کنند که فرزندان بتوانند آزادانه و بدون هیچگونه انتقاد و سرزنشی ابراز وجود کنند و دیدگاههای خود را مطرح کنند.
این روانشناس؛ آموزش مهارتهای زندگی بویژه مهارت "نه" گفتن، مهارت مدیریت خود به فرزندان، فراهم کردن تفریحات سالم و سازنده، پر کردن اوقات فراغت، درونی کردن ارزشها، حساس بودن به تغییرات خُلقی و جسمانی نوجوان و جوان و درک موقعیت حساس آنها و سعی در حمایت هر چه بیشتر از آنها، نظارت بر ارتباطات و رفت و آمدهای آنان را از جمله اقدامات و کارهایی عنوان کرد که والدین میتوانند انجام دهند.
وی بیان کرد: توجه والدین اگر با برقراری ارتباط موثر و دو سویه همراه باشد میتواند تاثیرگذار باشد و والدین خود را در هر چیزی که زندگی فرزندشان را تحت تاثیر قرار میدهد درگیر کنند و سعی کنند با الگودهی مناسب و نظارت دقیق بر رفتار، گفتار و عملکرد نوجوانشان قبل از افتادن در این گرداب و حتی هنگام ترک و رهایی به آنها کمک کنند.
روانشناس بالینی بیمارستان ولیعصر (عج) شهرستان درهشهر اضافه کرد: والدین باید هوشیار باشند و روابط فرزند خود را تحت نظر گرفته و بر آنها نظارت داشته باشند و در موقعیتهای لازم آنها را با راهکارهای مفید راهنمایی کنند و بدانند که وقتی مشکلات فرزندشان در جمع صمیمی خانواده حل شود دیگر نیازی به حضور دوستان و همسالان نیست.
وی ادامه داد: استعمال دخانیات در حال حاضر به عنوان شایعترین عامل قابل پیشگیری در جهان شناخته شده است که طی سالهای اخیر استعمال سیگار و قلیان بطور گستردهای در جامعه رواج پیدا کرده که نقش خاصی را در ورود نوجوانان به عرصه استعمال دخانیات ایفا مینمایند بنابراین از آنجاییکه پیشگیری مقدم بر درمان است باید از همان ابتدای کودکی اصول خودمراقبتی را به فرزندان آموزش دهیم و آنها را در این زمینه توانمند کنیم.
باقری همچنین ارتقاء آگاهی عمومی در همه گروهها (نوجوان، جوان، زنان)، کاهش دسترسی به مواد دخانی در جامعه، ایجاد و توسعه مراکز مشاوره و ترک دخانیات در سیستم بهداشتی درمانی کشور و مبارزه همه جانبه و موثر با قاچاق مواد دخانی را دستهای از عوامل موثر در پیشگیری از استعمال دخانیات عنوان کرد.
این کارشناس افزود: اولین گام در راه جلوگیری از مصرف دخانیات در میان نوجوانان و جوانان بر عهده والدین است اما مسوولان نیز باید علاوه بر نظارت دقیق با اقدامات فرهنگی و امنیتی مناسب در جهت پیشگیری از مصرف دخانیات در قشر نوجوان و جوان نقش داشته باشند.