خانواده در رشد اجتماعی کودک مهم ترین نقش را دارد
امتیاز:
به گزارش خبرنگار وب دا، مریم السادات دربندی در این رابطه اظهار کرد: منظور از رشد اجتماعی این است که فرد بتواند به راحتی با دیگران ارتباط برقرار نماید و رشد و نمو لازم را برای برقراری روابط اجتماعی به دست بیاورد هیچ کودکی در موقع تولد موجود اجتماعی نیست بلکه رفتار و سازگاری اجتماعی خود را در تماس با مردم میآموزد.
وی ادامه داد: خانواده اولین و مهمترین محیطیست که کودک در آن از چگونگی روابط اجتماعی آگاه میشود بسیاری از جامعه شناسان وروان شناسان اعتقاد دارند تجاربی که کودک در سالهای اول زندگی که معمولاً در محیط خانواده کسب میکنند. زیر بنای شخصیت و رفتارهای بعدی را تشکیل میدهد.
وی افزود: خانوادهها با توجه به حوزههای فرهنگی که بدان وابسته هستند و آرمان های فرهنگی که دارند در تربیت فرزندان خود از روش های تربیتی متفاوتی استفاده می کنند که البته هدف تمام شیوه های تربیتی و پرورشی خانوادهها آماده کردن کودک برای ایفای نقشی ست که حوزههای فرهنگی حاکم برای آنها ترسیم نمودهاند. هم چنین روشهای تربیتی کودکان در طول قرنها دستخوش تغیرات چشمگیری شده است در گذشته انضباط و سختگیریهای زیادی بر کودک تحمیل می شد اما هم اکنون در برنامه های تربیتی کودکان نیازها و خواستههای آنان مطرح بوده و توجه به آن مهور اصلی تربیتی تلفی میشود.
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهرستان ایلام با بیان اینکه خانواده جامعهی کوچکیست که یکی از اصلیترین اهدافش رشد تکامل اجتماعی کودکان میباشد، ابراز کرد: والدین مهم ترین عامل اجتماعی شدن کودکان هستند اما تأثیر جامعه را هم نباید نادیده گرفت خانواده به عنوان بخشی از جامعهی بزرگ تر تحت تأثیر هنجارها ارزشها و انتظارات فرهنگی خاص در یک دورهی تاریخی معین است.
وی تصریح کرد: اجتماعی شدن کودکان در خانواده ها فرآیندی دوسویه است و ویژگیهای کودک با خصوصیت و نحوهی فرزند پروری والدین درکش متقابل است ازآن جا که خانواده نخستین جایگاه زندگی اجتماعی کودک است بنابراین در شکلگیری اندیشهها گرایشها تمایلات و عادتهای اجتماعی کودک نقش بسیار را زندهای دارد برای این که رشد و تکامل اجتماعی کودک به طور طبیعی و کامل صورت پذیر باید شرایط خاصی در محیط خانواده حاکم باشد.
دربندی با بیان این مطلب که کودک باید در محیط خانواده احساس آرامش و امنیت نماید و اطمینان داشته باشد، بیان کرد: کودک باید بتواند در محیط خانواده استعداد و تواناییهایش را پرورش دهد که این کار به وسیلهی بازی شرکت در تجارت اعضای خانواده را مکانپذیر است البته والدین هم می توانند با تشویق فرزندان خود وغنیتر ساختن محیط فرهنگی خانواده نقش مؤثری را در این زمینه ایفا نمایند.
وی در ادامه گفت: والدین باید به این نکته توجه کافی داشته باشند وکارهای کودک خود را به دید حقارت نگاه نکند خانواده نخستین مرکز یادگیری کودک است زیرا کودک بسیاری از رفتارهای اجتماعی خود را از محیط خانواده فرا میگیرد که از این جمله میتوان احترام به حقوق دیگران داشتن خصلتهای نیک و یا زشت و سازگاری با محیط خانواده و دیگران را نام برد.
کارشناس سلامت روان مرکز بهداشت شهرستان ایلام خاطرنشان کرد: اساس بسیاری ازباورهای کودک در کانون خانواده پیریزی میشود و کودک یاد می گیرد که به ارزشها و اعتقادات خانواده تعصب داشته باشد یا نسبت به آن ها بیاعتنایی کند رشد استقلال و اعتماد به نفس در کودک بسیار مهم است و هنگامی در کودک شکل میگیرد که او بتواند آن چه را در توان دارد آزادانه انجام دهد.
دربندی در پایان سخنان خود تصریح کرد: بنابراین باید بین گفتار و کردار والدین و سایر افراد خانواده هماهنگی خانواده کافی وجود داشته باشد تا کودکان بتوانند در گفتار و عمل خود قاطع و صادق باشند به راحتی تصمیم بگیرند و به تزلزل و روحی و عدم تقسیمگیری و انحراف در گفتار و عمل دچار نشوند.