مصرف روتین مقادیر زیاد ویتامین ها می تواند موجب آسیب شود
امتیاز:
به گزارش خبرنگار وب دا، دکتر علی حیدرنژادیان اظهار کرد: امروزه با هر ماده خوراکی یا نوشیدنی برخورد می کنیم از بطری آب گرفته تا آب پرتغال و یا شیر و یا حتی نان با این جمله روبرو می شویم که این فرآورده با انواع ویتامین ها و مواد معدنی غنی شده است و این واژه زیاد به گوشمان می خورد که فلان ویتامین یا ماده غذایی را مصرف کنید چون به بهبود سطح انرژی و وضعیت جسمانی کمک می کند.
وی افزود: بطور مثال مقادیر زیاد ویتامین C یا روی(Zn) می تواند باعث تهوع و استفراغ و درد شکمی شود یا مقدار زیاد سلنیوم می تواند باعث ریزش مو و عوارض گوارشی شوئد.
وی بیان کرد: در این بین ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین K، A، E و D بدلیل ماهیت چربی دوست شان در بدن ذخیره می شوند و بیشتر از ویتامین های محلول در آب می تواندد باعث بروز مسمومیت شوند.
مسوول واحد تجویز و مصرف منطقی دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی ایلام خاطرنشان کرد: ویتامین ها و مواد معدنی بطور طبیعی در غذای انسان وجود دارند اما از انجایی که رعایت تنوع غذایی در رژیم روزانه وی کار دشواری است گاها به مصرف مواد غذایی غنی شده یا مولتی ویتامین ها نیاز است. اما مقدار این مصرف باید در محدوده مجاز روزانه قرار بگیرد نه اینکه بصورت همزمان از چند نوع ماده مغذی و یا مولتی ویتامین استفاده شود مگر در افرادی که بدلیل بیماری یا کمبود یک ماده خاص یا حاملگی به مقادیر بیشتر نیاز دارند.
وی با بیان اینکه در هنگام خرید یک مولتی ویتامین باید نکاتی را مورد توجه قرار دهیم، اضافه نمود: میزان مجاز روزانه(RDI, RDA) یک ویتامین خاص که بیانگر حداکثر دوز مجاز یک ماده است که در طول روز می توان مصرف کرد و مقادیر بیش از آن اثرات بیشتری را نشان نمی دهند و حتی ممکن است مضر هم باشند. ارزش روزانه(Daily value) نیز عدد جداگانه ای است که بصورت درصد روی برچسب مکمل ها و مولتی ویتامین ها ثبت شده است و بیان می کند که این فرآورده چه میزان از ویتامین خاص را در محدوده مجاز روزانه تامین می کند.
دکتر حیدرنژادیان در ادامه این بحث گفت: یکی دیگر از مباحثی که باید رعایت کنیم، عدد است که بر روی برچسب مولتی ویتامین ها و مکمل ها ذکر می شود و نشاندهنده ی تعداد قرص یا کپسولی است که باید در یک روز خورده شود که ارزش روزانه قید شده را تامین کند. در واقع این عدد جنبه اقتصادی نیز دارد و خیلی شرکت ها از قید کردن آن امتناع می ورزند. این عدد هر چه بزرگتر باشد نشان می دهد که ارزش غذایی یک قرص یا کپسول از آن کمتر است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به نکات ضروری که باید در حین مصرف فرآورده مورد توجه قرار گیرند اشاره کرد و بیان داشت: به چند نکته ضروری به نظر می رسد: اولین نکته آن است که ظرفیت جذب روده ای ویتامین ها و املاح معدنی در هر نوبت مصرف محدود است و اینگونه نیست که قرص کلسیم را با شیر مصرف کنید به فرض اینکه جذب کلسیم بالاتر رود چون ظرفیت جذب کلسیم محدود است. دومین نکته ای که باید مورد توجه قرار دهیم این است که مصرف مولتی ویتامین ها بهتر است همراه یک لیوان آب و با معده خالی بجز مواردی که فرآورده مصرفی موجب بروز عوارض گوارشی باشد. در این مورد با داروساز و پزشکتان مشورت کنید.
وی همچنین در ادامه ذکر این نکات ضروری گفت: اگر دارویی خاص مصرف می کنید یا وضعیت سلامتتان نرمال نیست(مشکل کلیوی، کبدی، قلبی و دیابت و...) قبل از مصرف هر گونه مولتی ویتامین یا مکمل با داروساز و پزشکتان مشورت کنید. همچنین ویتامین ها و املاح معدنی می توانند باعث بروز تداخلات دارویی خطرناکی شوند. مثلا مصرف همزمان آنتی بیوتیک هایی مثل سیپروفلوکساسین و تتراسایکلین در حضور املاح دو ظرفیتی مانند کلسیم و روی غیر فعال می شوند. یا مثلا مصرف ویتامین k همزمان با مصرف وارفارین باعث مهار اثراعت ضدانعقادی وارفارین می شود.